Zapomeňte na chvíli na covid. Letos je důležité i jiné očkování

Domácí 14. září 2021 | 09:53 — Ilona Cílková
Každý rok se ve světě vyskytnou nejméně tři miliony případů závažného onemocnění chřipkou. Statistiky dokládají, že to ale může být až pět milionů a až 650 000 souvisejících úmrtí. Nejohroženější jsou vysoce rizikové skupiny populace, zejména kojenci a malé děti, nebo chronicky nemocní lidé s dlouhodobými zdravotními problémy.
Další 3 fotografie v galerii
I sezónní chřipka může způsobit vážné potíže / Depositphotos

Sezónní chřipkou, která může způsobit i vážné potíže, jako je např. bronchitida nebo zápal plic, ročně onemocní miliony dětí. Ty navíc šíří chřipku dál. Jejich očkováním je tedy možné před chřipkou chránit i další osoby. Jde zejména o chronicky nemocné pacienty s dlouhodobými zdravotními problémy, jako je například astma, diabetes, nebo onemocnění mozku či nervové soustavy.

Společnost Viatris, která vznikla loni v listopadu spojením společnosti Mylan a dceřiné společnosti Pfizer Upjohn, už letos v červnu oznámila, že její kvadrivalentní vakcína proti chřipce nově pomůže chránit před onemocněním také děti ve věku už od šesti měsíců.

A také, že pro nadcházející chřipkovou sezonu bude uvedená vakcína obsahovat nové složení kmenů viru chřipky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro severní polokouli. Kvůli probíhající pandemii covid-19 bude podle zdravotnických odborníků očkování proti chřipce během nadcházející chřipkové sezóny důležitější, než kdy předtím. WHO klade velký důraz na očkování sezónními vakcínami proti chřipce především u nejvíce ohrožené populace: Zdravotníků, starších lidí, těhotných žen, osob s chronickými onemocněními a dětí.

Podle Světové zdravotnické organizace na chřipku zemře deset lidí ze 100 tisíc nemocných. Odhaduje se proto, že úmrtí souvisejících s nákazou může být v ČR ročně až 1500. Většina z těchto případů zůstává mimo oficiální statistiky, protože nejsou jako onemocnění chřipkou vůbec diagnostikována.

Očkování je proto stále nejefektivnější prevencí. Pro seniory nad 65 let a další vybrané skupiny je toto očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Virus chřipky letos nedostal šanci. Agresivní mutace mohou přijít už na podzim, varují experti.

Zdroj: faei.cz. who.int.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu