Putin nepostupuje podle plánu. Je z toho frustrovaný, tvrdí zpravodajci

Domácí 02. března 2022 | 14:05 — Ilona Cílková
Podle expertů nepostupuje ruská armáda zatím podle plánu. Kromě toho byly na ruskou ekonomiku uvaleny další ještě přísnější sankce. Všechny tyto okolnosti jsou pro Putina zdrcující, uvádí zdroje webu NBC.
Americké zpravodajské služby tvrdí, že ruského prezidenta Vladimira Putina stále více frustruje jeho vojenské tažení na Ukrajině / Depositphotos

Putin je regulérní psychopat, je v naprosté izolaci a vciťuje se do role ruského cara,“ řekl Alexej Kelin.

 

Americké zpravodajské služby tvrdí, že ruského prezidenta Vladimira Putina stále více frustruje jeho vojenské tažení na Ukrajině. Zástupci americké výzvědné služby mají údajně věrohodné informace o Putinových projevech frustrace. Tu si údajně vybíjí na svém nejbližším okolí. Výbuchy hněvu podle nich dokládají, že u něj nastala změna chování. „Byl zjevně zaskočen mohutností ukrajinského odporu,“ uvedl předseda výboru pro zpravodajské služby a senátor Mark Warner. „Obávám se, že byl zahnán do kouta, z nějž pro něj není úniku,“ dodal.

Západní zpravodajské služby chování Putina bedlivě sledují. Podle nich neexistují informace, že by byl psychicky labilní, projevuje se u něj však jiný vzorec chování než v minulosti. To je podle nich neobvyklé, protože Putin obvykle drží své emoce na uzdě. „Už to není ten chladnokrevný, jasnozřivý diktátor, jakým byl v roce 2008,“ řekl bývalý ředitel CIA John Brennan. Podle jeho slov se Putin zdá být stále více izolovaný a dezinformovaný. „Největší obavy vzbuzuje to, jaké informace dostává, a jak moc je izolovaný,“ řekl a dodal, že nevěří, že Putin chápe, co se ve skutečnosti děje.

O zdravotním stavu Vladimira Putina se spekuluje už několik let a po zahájení invaze na Ukrajinu se toto téma probírá obzvlášť intenzivně. Hovoří se zejména o jeho duševním stavu, který mohla zhoršit izolace v době pandemie. Již několik let se také opakovaně objevují zprávy, že má rakovinu či Parkinsonovu chorobu. Experti hovoří o tom, že by mohl trpět i tzv. dlouhým covidem, což by podle nich mohlo zhoršit jeho kognitivní funkce. Koronavirus dokonce mohl ve změně jeho chování sehrát velkou roli. Objevily se totiž názory, že se může jednat o příznak zvaného mozková mlha. "Na počátku pandemie se zjistilo, že u malého počtu lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid-19, došlo k náhlým změnám chování včetně zmatenosti, deliria a agitovanosti," vysvětlil deníku Daily Mail ředitel společnosti Medicine Direct Hussain Abdeh.

Kam až Putin zajde? Experti se proto obávají dalšího vývoje. Američané se obávají, že sílící Putinův hněv s průběhem vojenské kampaně může způsobit, že Rusové na Ukrajině se budou uchylovat k stále drastičtějším krokům. „Frustrace z nedostatečného pokroku v Kyjevě by mohla vyústit v přehodnocení jejich taktiky,“ podotkl jeden zdroj obeznámený s hodnocením zpravodajských služeb s tím, že Rusové mohou aplikovat agresivnější metody včetně mnohem nemilosrdnější bombardovací kampaně, než je ta dosavadní. Co by znamenalo odstřihnout Rusko od systému SWIFT a důvody, proč se do toho Západu stále nechce.

Zdroj: dailymail.co.uk, nbcnews.com, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu