Dražší Velikonoce až o desítky procent. Máme zaděláno na masivní potravinou inflaci, varuje expert

Domácí 29. března 2022 | 09:26 — Ilona Cílková
O letošních Velikonocích budou muset sáhnout Češi hlouběji do svých peněženek. Podle expertů nás čekají jedny z nejdražších svátků. Vajíčko bude stát minimálně o padesát haléřů víc než nyní a od dubna si připlatíme i za vepřové maso nebo za chleba.
Velikonoce se letos Čechům prodraží. Připlatí nejen za vejce a maso. / Pixabay Wolfgang Eckert

V souvislosti s válkou na Ukrajině se hovoří zejména o růstu cen obilovin a zdražování pečiva. Válečná krize ale dopadá také do dalších zemědělských produktů. Patří mezi ně i vepřové maso, jehož ceny v Evropě i ve světě raketově rostou, navzdory propadu vývozu do Číny kvůli africkému moru prasat.

Česko je přitom právě ve vepřovém mase ze všech hlavních živočišných komodit nejméně soběstačné. Zhruba polovina vepřového se do ČR musí dovážet ze zahraničí. To v praxi znamená, že se ceny vepřového v ČR musí logicky zvýšit, a to oproti současnému stavu poměrně výrazně. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se musí Češi připravit na růst cen vepřového o vyšší desítky procent už v nejbližší době, píše web Newstream.cz. Podobně porostou také ceny hovězího nebo drůbežího.

„Prodejci vepřového, ale jiných druhů mas se budou snažit využít určité paniky na trhu, jako tomu bylo u pohonných hmot, a navyšovat si i na mase své marže. Prodejci vědí, že lidé jsou před Velikonocemi ochotni za potraviny utrácet více a budou se toho snažit využít ve svůj prospěch. Lidé by měli být při nákupech obezřetní a dobře vybírat mezi nabídkami, aby neplatili zbytečně moc," doporučuje ekonom.

Od začátku války na Ukrajině zdražilo o šedesát procent také vepřové maso. „Jestliže nyní stojí vepřová kýta sto šedesát korun, tak ještě během jara může ten samý kilogram stát dvě stě dvacet,“ upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Zdražilo i hovězí a drůbeží maso.

Dalšímu růstu cen se nevyhne ani pečivo. „Při katastrofickém scénáři může cena chleba v obchodním řetězci dosáhnout až šedesáti korun za kilo,“ odhadl šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý pro CNN Prima NEWS. Několik pekáren už kvůli rostoucím nákladům dokonce muselo zavřít. „To znamená výpadek produkce v řádu sto milionů korun,“ dodává.

Podle expertů je třeba počítat také s tím, že tlak na růst cen potravin bude zvyšovat i příchod uprchlíků z Ukrajiny. Historické zkušenosti totiž ukazují, že i příliv nových obyvatel je něco, co přispívá k růstu potravin.

Podle ekonoma Jana Bureše je v Česku zaděláno na masivní potravinovou inflaci: „To, co nás čeká, je velký výpadek produkce obilí ze strany Ruska a Ukrajiny, kombinovaný s vysokými cenami energií a s extrémně drahými hnojivy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Pokud vláda nepřijde s funkčním modelem dotací pro potravináře, promítne se zvyšování cen energií a nedostatku surovin do konečných cen pro spotřebitele zcela zásadně. Upozorňuje na to Potravinářská komora ČR. Požaduje proto zastropování cen energií nebo zrušení spotřební daně z paliv.

Zdroj: newstream.cz, cnniprima.cz

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu