Mluvil od srdce, hájí mluvčí Bílého domu Bidenův výrok o válečném zločinci. V Kremlu zuří

Zahraniční 17. března 2022 | 09:52 — Ilona Cílková
Biden ve středu ruského prezidenta Vladimira Putina nazval válečným zločincem. Učinil tak veřejně poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu a jako první vysoký americký činitel. Administrativa Spojených států se dosud podobnému označení vyhýbala, protože jej považovala za právní termín, který by bylo možné použít až po řádném vyšetření činů ruské armády na Ukrajině.
Biden nazval Putina válečným zločincem / Depositphotos

Prezident Spojených států Joe Biden ve středu nazval ruského prezidenta Vladimira Putina válečným zločincem. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je to neodpustitelná rétorika. Bidenovu poznámku označil za nepřijatelnou a neodpustitelnou, informuje i DNES.cz.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová krátce po Bidenově poznámce řekla, že prezident „mluvil od srdce“ a že americké vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině stále pokračuje.

Samotný Biden nicméně k silným výrazům nesáhl poprvé. Přesně před rokem Putina nazval „zabijákem, který za své činy zaplatí“. Pronesl to v souvislosti s pokusy Ruska zmanipulovat americké prezidentské volby tak, aby znovu vyhrál Donald Trump. Biden podle svých slov ruskému prezidentovi kdysi tváří v tvář řekl, že „nemá duši“, na což mu Putin měl odpovědět: „Rozumíme si.“

Podle videozáběrů z Bílého domu Biden nejprve odpověděl na otázku jestli je Putin válečný zločinec negativně. O pár chvil později se ale vrátil, aby se ujistil, na co přesně se reportétři ptali. Po zopakování otázky svou odpověď změnil. „Ano, myslím, že je válečný zločinec,“ řekl americký prezident. Na svém Twitteru dále zdůraznil, že Putin působí na Ukrajině děsivou zkázu a hrůzu když bombarduje obytné domy a porodnice. Jeho kroky Biden označil za zvěrstva a pobuřování světa.

Západní země i ukrajinské úřady obviňují Rusko z toho, že zejména v ukrajinských městech cíleně míří na civilní cíle a způsobují tak úmrtí stovek lidí nezapojených do bojů včetně mnoha dětí. Pobouření vyvolal například letecký útok na porodnici v Mariupolu nebo útok na Záporožskou jadernou elektrárnu. Včera ukrajinští činitelé informovali, že Rusko bombardovalo budovu divadla v Mariupolu, kde se skrývaly stovky lidí před nálety, informují České noviny.

 

Moskva od začátku popírá, že by mířila na civilní cíle a tvrdí, že provádí přesně mířené útoky jen na vojenskou infrastrukturu. Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu včera nařídil Rusku okamžité zastavení jeho válečných operací na Ukrajině jak požadoval Kyjev, který u soudu napadl tvrzení Moskvy, že na východě Ukrajiny dochází ke "genocidě" rusky mluvícího obyvatelstva. Elon Musk a jeho druhý vzkaz Putinovi: Pokud se souboje se mnou bojí, budu používat jen levou ruku, a to nejsem levák.

Zdroj: cnniprima.cz, idnes.cz, ceskenoviny.cz

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu