Zdecimovaní Rusové omylem sestřelili vlastní letadlo. Nyní zaútočí na kybernetické cíle, tvrdí rozvědka

Zahraniční 31. března 2022 | 09:38 — Ilona Cílková
Již více jak měsíc trvá válka na Ukrajině. Ruský postup není takový, jak se očekávalo. Podle analytiků ruský útočný potenciál či ofenzivní schopnosti a síly klesly - ve srovnání s tím, kde byly po 20. února - o 30 až 40 procent. Morálka ruských vojáků není zrovna vysoká.
Stále častěji se objevují zprávy o špatné morálce ruských vojáků / Depositphotos

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu před pěti týdny již zemřely tisíce lidí, intenzivní boje v zemi nadále pokračují. Z Ukrajiny v obavách o život uprchly více než čtyři miliony lidí, další miliony jich opustily své domy, ale zůstávají na Ukrajině.

Stále častěji se objevují informace o špatné morálce ruských vojáků. V ruské armádě nebyla morálka od počátku příliš vysoká. „Zvlášť u vojáků základní služby, kteří ani nevěděli, že jsou vyslání do nějakého konfliktu. Nepočítalo se s nějakým ozbrojeným odporem, takže dosavadní průběh se určitě pozitivně na morálce ruských vojáků neodrazil," uvedl bezpečnostní analytik Richard Stojar v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Jak informují České noviny, někteří ruští vojáci na Ukrajině dokonce odmítají uposlechnout rozkazy a záměrně ničí vlastní vybavení. Podle ředitele britské zpravodajské služby GCHQ Jeremyho Fleminga Rusové dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo, jsou celkově velmi špatně vybavení a mají nízkou morálku. O Flemingově projevu v australské Canbeře dnes informovala agentura Reuters.

Morálka Rusů upadá, říká ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming.

 

Podle Fleminga ruský prezident Vladimir Putin „velmi špatně odhadl“ průběh a důsledky invaze na Ukrajinu, uvedl Fleming. „Je zjevné, že podcenil odpor Ukrajinců. Podcenil také sílu koalice, kterou jeho činy stmelily. Podcenil ekonomické důsledky sankčního režimu a přecenil schopnosti své armády zajistit rychlé vítězství,“ dodal šéf GCHQ.

Fleming v projevu na australské univerzitě varoval, že Rusko útočí na kybernetické cíle a ztráty ve vlastních řadách doplňuje žoldnéři. Ačkoliv rozsáhlé kybernetické útoky z Ruska se předem očekávaly, podle Fleminga to nikdy nebyly hlavní ruské zbraně, těmi je pozemní boj.

 

Po kritice ruského prezidenta Putina z Flemingových úst zazněla pochvala na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ocenil jeho „informační operaci“, která je velmi účinná v boji proti masivní ruské dezinformační kampani šířící válečnou propagandu.

Britská zpravodajská služba GCHQ shromažďuje komunikaci z celého světa s cílem identifikovat hrozby pro Británii a zamezit jim. Spolu se zpravodajskými službami Spojených států, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu tvoří anglofonní alianci Five Eyes. Odstranění Putina je jedna z možností skončení války. V čele převratu by mohla stát pravá ruka prezidenta.

Zdroj: irozhlas.cz, reuters.com, české noviny.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu