Zdecimovaní Rusové omylem sestřelili vlastní letadlo. Nyní zaútočí na kybernetické cíle, tvrdí rozvědka

Zahraniční 31. března 2022 | 09:38 — Ilona Cílková
Již více jak měsíc trvá válka na Ukrajině. Ruský postup není takový, jak se očekávalo. Podle analytiků ruský útočný potenciál či ofenzivní schopnosti a síly klesly - ve srovnání s tím, kde byly po 20. února - o 30 až 40 procent. Morálka ruských vojáků není zrovna vysoká.
Stále častěji se objevují zprávy o špatné morálce ruských vojáků / Depositphotos

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu před pěti týdny již zemřely tisíce lidí, intenzivní boje v zemi nadále pokračují. Z Ukrajiny v obavách o život uprchly více než čtyři miliony lidí, další miliony jich opustily své domy, ale zůstávají na Ukrajině.

Stále častěji se objevují informace o špatné morálce ruských vojáků. V ruské armádě nebyla morálka od počátku příliš vysoká. „Zvlášť u vojáků základní služby, kteří ani nevěděli, že jsou vyslání do nějakého konfliktu. Nepočítalo se s nějakým ozbrojeným odporem, takže dosavadní průběh se určitě pozitivně na morálce ruských vojáků neodrazil," uvedl bezpečnostní analytik Richard Stojar v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Jak informují České noviny, někteří ruští vojáci na Ukrajině dokonce odmítají uposlechnout rozkazy a záměrně ničí vlastní vybavení. Podle ředitele britské zpravodajské služby GCHQ Jeremyho Fleminga Rusové dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo, jsou celkově velmi špatně vybavení a mají nízkou morálku. O Flemingově projevu v australské Canbeře dnes informovala agentura Reuters.

Morálka Rusů upadá, říká ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming.

 

Podle Fleminga ruský prezident Vladimir Putin „velmi špatně odhadl“ průběh a důsledky invaze na Ukrajinu, uvedl Fleming. „Je zjevné, že podcenil odpor Ukrajinců. Podcenil také sílu koalice, kterou jeho činy stmelily. Podcenil ekonomické důsledky sankčního režimu a přecenil schopnosti své armády zajistit rychlé vítězství,“ dodal šéf GCHQ.

Fleming v projevu na australské univerzitě varoval, že Rusko útočí na kybernetické cíle a ztráty ve vlastních řadách doplňuje žoldnéři. Ačkoliv rozsáhlé kybernetické útoky z Ruska se předem očekávaly, podle Fleminga to nikdy nebyly hlavní ruské zbraně, těmi je pozemní boj.

 

Po kritice ruského prezidenta Putina z Flemingových úst zazněla pochvala na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ocenil jeho „informační operaci“, která je velmi účinná v boji proti masivní ruské dezinformační kampani šířící válečnou propagandu.

Britská zpravodajská služba GCHQ shromažďuje komunikaci z celého světa s cílem identifikovat hrozby pro Británii a zamezit jim. Spolu se zpravodajskými službami Spojených států, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu tvoří anglofonní alianci Five Eyes. Odstranění Putina je jedna z možností skončení války. V čele převratu by mohla stát pravá ruka prezidenta.

Zdroj: irozhlas.cz, reuters.com, české noviny.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu