Ministr Válek chystá navzdory vysokým počtům nakažených rozvolnění. Neočkovaní si však musí ještě počkat

Domácí 29. ledna 2022 | 15:56 — Ilona Cílková
Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Na tiskové konferenci ve Vídni to dnes řekl kancléř Karl Nehammer, podle něhož budou mírnější pravidla platit například v obchodu, gastronomii nebo turismu. Podobný postup chce zvolit i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Válek připustil nové rozvolnění restrikcí po vzoru Rakouska / Pixabay Gerald

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chystá po vzoru Rakouska rozvolnění koronavirových opatření. Do restaurací by mohli nově i neočkovaní. Bližší informace by měl oznámit ve středu po jednání vlády. S informací přišel jako první web Novinky.cz. „Vím přesně, jak vše bude probíhat do konce února a co bude v březnu, první informace o dalších krocích se dozvíte ve středu po vládě,“ napsal ministr v SMS.

Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba si ale na vstup do restaurací budou muset neočkovaní ještě chvíli počkat, epidemie omikronu bude teprve vrcholit. „Budeme vyhodnocovat situaci. Pokud nepřijde další vlna, tak přijde na řadu rozvolnění,“ řekl Novinkám. Kdy konkrétně by k tomu mohlo dojít, ale nespecifikoval. „Pokud se nebude situace zhoršovat, tak přijde rozvolnění, nechci ale spekulovat od jakého data. Lze to nicméně očekávat v nedaleké době,“ uvedl.

Na rozvolnění se chystá také Rakousko. Rakouský kancelář Karl Nehammer dnes například prostřednictvím webu Die Presse oznámil, že navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní země některá opatření. Od 19. února bude v Rakousku nově při návštěvě restaurace nebo hotelu vedle potvrzení o očkování či vyléčení možné předložit negativní PCR test, který nebude starší než 48 hodin, nebo test antigenní, ne starší než 24 hodin. Změnit se mají i opatření ve školství, ta nová chce ale vláda oznámit až příští týden.

Podle webu idnes.cz zdůvodňuje vláda uvolnění omezení navzdory vysokým počtům nakažených tím, že situace v nemocnicích je nadále stabilní. Převládající varianta omikron je sice nakažlivější, ale nikoli tak nebezpečná jako její předchůdkyně delta. V Rakousku je nyní podle úřadů téměř 300.000 lidí infikovaných koronavirem. V nemocnicích je s covidem-19 přes 1400 pacientů, na jednotkách intenzivní péče 171.

Čísla nakažených stále rostou i u nás. Dle webu ministerstva zahraničí ČR objevily laboratoře v Česku během pátku 47 272 nově nakažených koronavirem. Byl to druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Zároveň se objevilo 8 004 podezření na opakovanou nákazu u již dříve pozitivně testovaných, které nejsou započítávány do denního přírůstku nakažených. V nemocnicích bylo v pátek v souvislosti s covidem 2128 pacientů, v mezitýdenním srovnání o 491 případů více. Počet nemocných s těžkým průběhem naopak oproti předchozímu pátku klesl, a to o 34 na 184. Omikron postupuje pomaleji, než se předpokládalo. Důvod je podle expertů jasný.

Zdroj: novinky.cz, diepresse.comidnes.cz, mzcr.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu