Koronavirus nezmizel. Zvedá se další vlna, varují odborníci

Domácí 10. března 2022 | 08:01 — Ilona Cílková
Laboratoře v Česku zaznamenaly rostoucí trend nákazy koronavirem. Podle odborníků současný vývoj může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19, a to kvůli nakažlivější subvariantě omikronu.
Z Dánska se rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu označená BA.2, která je nakažlivější / Depositphotos

Celorepublikové incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, se druhý den po sobě drží těsně pod 500, nižší bylo naposledy 12. ledna. Reprodukční číslo je pod hodnotou jedna znamenající zpomalování epidemie, vyplývá z dat z ministerstva zdravotnictví.

Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví dále vyplývá, že ubylo i hospitalizací s covidem. V poslední době ale klesá počet provedených testů i zájem o očkování proti covidu, které snižuje riziko těžkého průběhu nemoci. Za uplynulý den si přišly pro vakcínu necelé čtyři tisíce lidí, naprostá většina z nich pro posilující dávku. Dál vysoká zůstává pozitivita testů, což svědčí o stále značném šíření viru v populaci.

I přes stále relativně vysoké počty nakažených, které se v tomto týdnu zatím pohybují kolem 10 000 denně, dominantní varianta omikron způsobuje zpravidla méně závažný průběh nemoci. Nemocnice proto nezažívají nápor nakažených jako na podzim nebo před rokem, kdy musely omezovat péči.

Současný vývoj epidemie, která nezpomaluje tak jako v předchozích týdnech, podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nesouvisí s nynějším příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Z Dánska se podle Státního zdravotního ústavu rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu označená BA.2, která je nakažlivější.

Vláda včera rozhodla o zrušení většiny omezení. Od pondělí 14. března zůstanou respirátory povinné už jen v hromadné dopravě a zdravotnických či sociálních zařízeních. Z nošení respirátorů budou i od pondělí 14. března dál platit výjimky z nošení respirátorů, a to například pro předškolní děti, osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, pro hospitalizované, klienty pobytových sociálních služeb nebo řidiče veřejné dopravy. Nemusí je nosit také lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje. Ministr Válek chystá navzdory vysokým počtům nakažených rozvolnění. Neočkovaní si však musí ještě počkat.

Zdroj: mzcr.cz, uzis.cz, vlada.cz, idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu