Žádné demonstrace by nemusely být. A stačilo by přitom tak málo, říká senátor

Domácí 09. února 2022 | 07:33 — Ilona Cílková
Poslanci minulý týden po složitém jednání schválili pandemický zákon. Ten je podle vládní koalice potřebnou pákou pro zvládání pandemie koronaviru, kdyby se situace opět zhoršila. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři. A ani mezi senátory nepanuje o novele shoda.
Pandemický zákon je rudý hadr ve společnosti, říká senátor Žaloudík / Foto: Martin Paták

Novelu pandemického zákona, kterou do horní parlamentní komory poslali poslanci, odmítá  podpořit senátor Jan Žaloudík z ČSSD, píše o tom server CNN Prima News. „Budu proti. Je to nemoudrá tečka a rudý hadr puštěný do společnosti. Mohlo se o tom debatovat delší dobu. Po zkušenosti s covidovými zákony z posledních dvou let to umíme případně vyjednat urgentně,“ uvedl Žaloudík pro CNN Prima News.

V době, kdy poslanci zákon projednávali, odpůrci v blízkosti Sněmovny opakovaně protestovali. Někteří vztyčili makety šibenic symbolizujících podle nich právě pandemický zákon. Svolavatelem nejen této akce, ale i řady dalších v následujících dnech, byla iniciativa Chcípl PES. „Kdybychom se o věcech bavili s rozumem, nemusely žádné demonstrace být. Nastala doba lidi uklidnit a být k nim laskaví. Pokud bychom se k lidem chovali přímo a fér, nemyslím, že demonstrace přerostly v něco zásadního. Nesmíme lidem bláznit hlavy červenými mikinami a rudými hadry,“ dodal Žaloudík.

Novelu projedná Senát ve čtvrtek. Pokud ji schválí, poputuje na Hrad. Prezident Zeman již avizoval, že upravenou verzi zákona podepíše. Co pandemický zákon umožní?

Omezení stravovacích služeb, klubů, zoo, trhů či dětských táborů

Doposud pandemický zákon dával možnost omezit provoz kadeřnictví, masáží nebo manikúr. Nově vláda přidala obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Mohla by tak zasáhnout téměř do všech oblastí. Nově například zmiňuje stravovací a ubytovací služby, kluby, kasina, herny, diskotéky, sportoviště, trhy a veletrhy, taneční a jiné kluby, zoologické zahrady, knihovny nebo všechny typy kulturních, zábavních a společenských akcí. Nově přibyla také možnost omezit dětské tábory.

Karanténa prostřednictvím SMS

Uvalit karanténu by mělo být pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. Tuto možnost ale opoziční poslanci kritizovali. Sněmovna nakonec možnost upravila na návrh poslanců vládní koalice tak, aby takový postup nemohl být zneužitelný. Zákon také zavede lhůtu, v níž má krajská hygienická stanice po námitce prošetřit důvodnost nařízené karantény či izolace.

Nařízení testování podnikatelům či studentům

Úřady budou moci nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, tedy nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Omezení výuky na všech školách

Nová verze zákona také umožňuje omezit výuku na všech školách a v dalších vzdělávacích a výchovných zařízeních. Tam nově vláda může i určit podmínky pro výuku. Současný pandemický zákon to umožňoval pouze u vysokých škol.

Snížení hranice pokut

Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, Sněmovna snížila podle návrhu koalice na pětinu. Maximální pokuta činí v současnosti tři miliony korun, nově by byla nejvýše 600 tisíc korun. Při opakovaném prohřešku by se nejvyšší možná pokuta snížila ze čtyř milionů na maximálně 800 tisíc korun.

Posílení pravomocí hejtmanů

Posílení pravomocí hejtmanů prosadil poslanec ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Hejtman by po projednání v krizovém štábu mohl podle zákona vyzvat krajskou hygienickou stanici k vyhlášení mimořádného opatření, mohl by případně navrhnout i jeho znění. Hygienická stanice by musela výzvu hejtmana projednat.

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle schváleného pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru do konce listopadu. Původně měla jejich platnost skončit s únorem a vláda navrhovala prodloužení účinnosti zákona bez časového omezení. Sněmovna na návrh koalice také vyškrtla z novely ustanovení, podle nichž měla dostat pravomoc k vydávání protiepidemických opatření pro své resorty i ministerstva obrany a vnitra. Neradostná prognóza. Co by se stalo, kdyby padla Fialova vláda.

Zdroj: vlada.czcnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu