Virus chřipky letos nedostal šanci. Agresivní mutace mohou přijít už na podzim, varují experti

Domácí 19. července 2021 | 09:41 — Ilona Cílková
Nejen Česko zažilo letos velmi netypickou chřipkovou sezónu. Jaká bude ta příští? Podle expertů by mohla být horší, protože jsme ji dva roky za sebou neměli a populace nemá protilátky. To by mohlo způsobit, že se chřipka bude šířit mnohem snadněji, než jsme byli zvyklí.
Další 3 fotografie v galerii
Chřipková sezón se letos prakticky nekonala / Depositphotos

Přítomnost pandemie covid-19 a zejména přijetí přísných opatření zásadně ovlivnilo výskyt chřipky. Jak na jižní, tak na severní polokouli se toto infekční onemocnění prakticky nevyskytovalo. Neznamená to ale, že by chřipkové viry zcela zmizely. Naopak, o to agresivnější mohou být nové chřipkové mutace v další sezóně, upozorňují odborníci.

Nejen Česko zažilo velmi netypickou chřipkovou sezónu. Podle dat Státního zdravotního ústavu v zimním měsících 2020/21 nebyly laboratorně potvrzeny žádné případy chřipky. Byť to neznamená, že by se chřipka vůbec nevyskytla, pouze nebyla zachycena. Podobná data přichází i z dalších států na severní polokouli. Minimální výskyt chřipky hlásí také americký úřad Centers for Disease Control and Prevention i britský Public Health England. I tyto země by za obvyklých okolností měly od podzimu do jara procházet chřipkovou epidemií. Tato sezóna ale byla zcela odlišná. Dříve běžná chřipka se prakticky nevyskytovala.

Americký portál Vox.com dokonce v této souvislosti píše o letošní chřipkové sezóně jako o té, co vůbec nebyla. Vysvětlení je jednoduché. Chřipka stejně jako covid-19 patří mezi respirační viry. Pokud společnost přijme opatření proti šíření jednoho z nich, ovlivní to i výskyt dalšího. Chybou by ale bylo nyní usnout na vavřínech a domnívat se, že covid-19 chřipku zcela vytlačil a už není důvod se jí obávat.

Považovat poslední chřipkovou sezónu za důkaz toho, že se lidstvo zbavilo této infekční choroby by však bylo velkou chybou. Realističtější je dívat se na posledních měsíce jako na dobu, kdy chřipkové viry "usnuly" a čekají na další příležitost k útoku. Britský deník The Guardian v této souvislosti upozorňuje, že by se země měla v souvislosti s chřipkou připravit na náročný podzim a těžkou zimu, protože populační imunita proti jiným respiračním virům než SARS-CoV-2 může být pravděpodobně snížena. Vlivem pandemie veřejnost tak sice byla vystavena šíření infekce covid-19, ale už se výrazně méně setkávala s jinými respiračními infekci, a tak je v tomto ohledu zranitelnější.

„Myslím, že se musíme připravit na tuhou zimu, a to nejen s koronaviry, protože jsme prožili rok téměř bez jakýchkoliv jiných respiračních virů. To znamená, že potenciálně je imunita populace proti nim nižší," uvedla lékařka Susan Hopkinsová a vedoucí strategické skupiny pro covid-19 úřadu Public Health England v rozhovoru pro BBC.

Není také zřejmé, co velmi omezený výskyt chřipky v této sezóně prakticky bude znamenat pro další měsíce, a jak ovlivní účinnost připravovaných vakcín. Ty jsou vytvářeny na základě sběru dat a informací z celosvětové sítě Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS), která zahrnuje jednotlivá národní chřipková centra.

„Tyto údaje a další informace poskytnuté GISRS jsou vyhodnocovány během konzultací WHO a jejich výsledkem je závazné doporučení o antigenním složení vakcíny pro severní polokouli pro následující sezónu. Omezené množství virových izolátů sice může mít vliv na správný výběr vakcinálních kmenů, ale nové technologie ve značné míře umí tento problém obejít, referenční centra si již několik let umí poradit i v případech, kdy je k dispozici jen malý počet aktuálně cirkulujících virů chřipky," uklidňuje vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl. Svět začíná ohrožovat další mutace. Úmrtnost v zemi, kde řádí, je velmi vysoká.

Zdroj: who.int, vox.com, zdravotnickydenik.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu