Maláčová sklízí kritiku i posměch. To se hrubě nepovedlo, paní ministryně

Domácí 22. července 2021 | 08:19 — Ilona Cílková
Projekt Férová práce, při kterém procházejí kontrolou větší výrobní podniky v České republice, zamířil na sever Čech. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se společně s Matějem Stropnickým vydali na kontrolu jedné firmy v Krupce na Teplicku.
Další 3 fotografie v galerii
Jana Maláčová zamířila na inspekci na Teplicko / Zdroj: ČSSD

Právě probíhající kontrolní akce s názvem Férová práce! by se měla týkat zhruba 60 zaměstnavatelů. Zaměstnanci však přístup ministryně Maláčové zkritizovali a podle opozičních politiků si jen dělá volební kampaň. 

„Akce Férová práce je tu! Některé firmy si po covidu myslí, že zákoník práce je cár papíru. Do terénu proto vyjíždějí inspektoři, policisté a celníci, a kontrolují dodržování pracovních podmínek," napsala v úterý na svůj profil Jana Maláčová. Jak Maláčová uvádí, vydala se s nimi, aby si o kontrolách udělala obrázek. Společně s ní vyrazil také bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický, který na podzim kandiduje za ČSSD.

Jak inspekce v Krupce probíhala? Komando třiceti kontrolorů z inspekce práce v doprovodu policistů a celníků nahlédlo v úterý 20. července do výrobního procesu firmy Persona International CZ, která je mezi Tepličany známá pod názvem žiletkárna a která patří v okresu po sklářském gigantu AGC k největším zaměstnavatelům. 

Stropnický k akci na svém facebookovém profilu přiblížil, že se do firmy čítající zhruba devět stovek zaměstnanců vydali, aby zjistili, zda zaměstnavatel dodržuje základní pracovní podmínky. „Zaměstnavatel o akci nemá vědět předem a musí inspekci strpět bez prodlení, což se i stalo," uvedl Stropnický. Inspektoři podle něj záhy začali obcházet jednotlivé zaměstnance a vyplňovat s nimi dotazníky o pracovní době, vyplácené mzdě či přesčasech. To budou do několika týdnů porovnávat se smlouvami zaměstnavatele. 

„Nás s Janou se ovšem záhy, zdvořile a neodbytně ujal pan ředitel, jemuž se všechno na firmě zdálo pochopitelně bezvadné. Zaměstnance jsme průběžně zdravili, takže jsem v jednu chvíli využil toho, že je pan ředitel o pár kroků napřed, vrátil jsem se k jednomu ze strojů a ženy u nich oslovil," popsal Stropnický s tím, že ředitel poté začal vyhrožovat přivoláním policie a vyvedením.

Jak však v reakci na kontrolu uvedl vedoucí výroby Václav Vrabec, pracovníci se chovali spíše chaoticky: „Dvacet úředníků a dvacet policistů se rozeběhlo po menších skupinkách po závodě. Po pár chvílích si uvědomili, že se rozdělili a začali se opětovně navzájem hledat. Dále započalo hledání někoho, kdo jim vysvětlí, co naše společnost vůbec vyrábí," napsal na svém facebookovém profilu.

Podle Vrabce byla základní příprava úředníků mizivá, například se podle něj ptali, zda firma zaměřující se na výrobu žiletek nedělá auta. „Jelikož se velká skupina úředníků rozdělila na zmíněné skupinky, a přitom zmatení úředníci nevěděli, kde se nachází, docházelo ke krásným situacím, že jedna skupina ukončila kontrolu jednoho stroje, načež přišla druhá, aby započala kontrolu znovu, koordinace jedna báseň," zktitizoval inspekci Václav Vrabec. Jana Maláčová naznačila budoucnost ČSSD i čeho se po volbách nejvíce děsí.

Zdroj: denik.cz, idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu