Farský se snaží obhájit dlouhodobý pobyt v zahraničí. Voliči chtějí, aby se vzdal poslaneckého mandátu

Domácí 12. ledna 2022 | 05:24 — Ilona Cílková
Poslanec STAN Jan Farský oznámil, že na půl roku odletí do USA, neboť získal prestižní Fulbrightovo stipendium. Poslaneckého mandátu se ale vzdát nehodlá, přestože ho k tomu vyzvali někteří politici i voliči. Veřejnost ale od poslanců očekává poslaneckou práci, a ne dlouhodobé pobyty za oceánem. Před volbami Farský o půlroční pauze nehovořil.
Rezignací bych zklamal voliče, hájí se Farský / STAN

„Není to výlet. Je to vědecká stáž," podotkl Farský na tiskové konferenci s tím, že skutečnost dále probíral s Jakubem Michálkem i s Petrem Pithartem, který ho na danou stáž doporučil. Poslanecký mandát si chce ponechat, své voliče by prý zklamal spíše v případě, kdyby rezignoval. Výhledově chce nabyté americké zkušenosti zúročit v tuzemské politice.

Rozhodnutí o tom, že Farský do USA pojede, padlo již v prosinci. Že byl ale jeho projekt úspěšný, ví podle svých slov už někdy od března 2021. Nepovažuje on sám za chybu, že kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny a nyní odjede na půl roku pryč? „Nevěděl jsem to jistě, byla to možnost. Nejedu tam na dovolenou, jedu tam na vědecký výzkum, který se týká budoucnosti České republiky. Je to pro mě otázka osobnostního a profesního růstu. Myslím si, že s touto zkušeností můžu být pro Česko do budoucna dost prospěšný a moc rád budu. Naše ukotvení v Evropské unii a její další směřování je pro nás zásadní," řekl Farský pro iROZHLAS.cz.

Podle webu idnes.cz Farský přes všechnu kritiku odmítá rezignovat na funkci poslance. „Všichni, se kterými jsem to probral, říkali, že přece mandát je na čtyři roky. Tohle je půlrok. Zároveň je to spojené s budoucím výkonem mandátu poslance. Ve chvíli, kdy bych rezignoval, tak zklamu primárně své voliče. Chápu, že bych tím potěšil voliče jiných stran. To není výlet, to je vědecká stáž, která se, doufám, promítne do politiky České republiky," uvedl Farský v rozhovoru pro web MF DNES. „Já si myslím, že bych u mých voličů – a tak to viděli i ti, se kterými jsem to probíral – bylo zklamáním, kdybych rezignovat na mandát, který jsem od nich na čtyři roky dostal. Je to půlrok ze čtyř let. Klub je ustaven, vláda zítra věřím, získá důvěru. Věřím, že bych tímto potěšil voliče všech ostatních stran, ale určitě ne vlastní voliče," je přesvědčen politik.

Podle jeho stranického kolegy Víta Rakušana by byla škoda, kdyby se Jan Farský vzdal mandátu kvůli svému půlročnímu pobytu ve Spojených státech. Zda toto rozhodnutí přijmou i voliči, rozhodnou podle Rakušana příští volby. Předseda Pirátů Ivan Bartoš k tomu uvedl, že odpovědností politika je vykonávat mandát, jak slíbil voličům. Jako prioritu uvádí výkon mandátu také smlouva koalice Pirátů s STAN. Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Fialova vláda nahrála opozici na smeč.

Zdroj: irozhlas.cz, idnes.czTwitter.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu