Napětí by se dalo krájet. Volba předsednictva Sněmovny nebude jednoduchá, avizují politici

Domácí 08. listopadu 2021 | 08:33 — Ilona Cílková
Ve 14 hodin se dnes poprvé od říjnových voleb sejde v novém složení Sněmovna. Na ustavující schůzi složí všichni poslanci slib a zvolí si nové předsednictvo. V čele dolní komory parlamentu pravděpodobně usedne předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jestli se tak stane už v pondělí, ale zatím není jasné.
Ve 14 hodin se dnes poprvé od říjnových voleb sejde v novém složení Sněmovna / Foto: PSP ČR

Zatímco složení slibu je jen formalita, která nebude trvat dlouho, volba předsednictva je to, co by mohlo jednání protáhnout na více dní. Jeden post místopředsedy Sněmovny chce i hnutí SPD, budoucí vládní koalice je ale proti. „Určitě nebudeme volit nikoho z SPD, to jsme deklarovali a řekli zcela jasně už vícekrát, samozřejmě mají právo někoho navrhnout," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Okamura, který byl místopředsedou sněmovny v minulém volebním období, uvedl, že o nominaci rozhodne v pondělí poslanecký klub hnutí. „Půl milionu voličů SPD není možné jen tak hodit do kanálu," prohlásil. Vyjádření Pekarové Adamové označil Okamura za kádrování a nedemokratické chování. Pozastavil se nad tím, že sněmovní většina v podobě koalic má nyní mít ve vedení dolní komory pět zástupců a opozice dva, když v minulém volebním období byl podle něho poměr tři ku třem. „Že nás chtějí ty rádoby demokratické koalice odstavit od toho, abychom měli dostatek informací, tak to určitě není dobrá zpráva. Určitě v tomto ohledu vystoupíme a budeme prosazovat, abychom mohli adekvátně zastupovat naše voliče," sdělil šéf SPD Tomio Okamura.

Pekarová Adamová pokládá Okamurovo tvrzení o zahození vůle půl milionu voličů za chybnou interpretaci, protože zastoupení v podobě poslanců získali. A až poslanci volí svou reprezentaci, upozornila. 

Budoucí vládní koalice se staví kriticky i k nominaci současného předsedy Radka Vondráčka z hnutí ANO na post místopředsedy. Kvůli jeho kritizované návštěvě v nemocnici u prezidenta a několika skandálům z minulosti. „Nominace Radka Vondráčka nám připadá jako takový trošku vtip," vysvětlila Pekarová Adamová pro Český rozhlas.

„Já myslím, že se potvrdilo, že pan Vondráček říkal pravdu a samozřejmě je to otázka rozhodnutí klubu. Klub tak rozhodl, takže pan Vondráček má naši podporu," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. S další nominantkou za hnutí ANO Janou Mračkovou Vildumetzovou by koalice problém mít neměla. Dá se předpokládat, že volba vedení Sněmovny bude až v dalších dnech. V pondělí do lavic Sněmovny usedne také řada nováčků. I oni počítají s tím, že jednání se může protáhnout.

Pekarová Adamová má funkci předsedkyně sněmovny zřejmě jistou. Volba místopředsedů by mohla být složitější. Očekává se, že už v prvním kole tajné volby uspějí kandidáti na místopředsedy stran obou koalic Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti). Žádné výhrady nezaznívají ani k další adeptce ANO Janě Mračkové Vildumetzové. Markéta Pekarová Adamová teprve ukáže své skutečné já, myslí si prezident.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu