Máme tu pátou vlnu pandemie. Malér bude tak velký, že povede k předčasným volbám, říká vědec

Domácí 10. listopadu 2021 | 14:45 — Ilona Cílková
Ještě před pár týdny by situaci zvládla méně nákladná opatření, jejich kontrola a vymáhání. Vláda příležitost už zase promarnila. Při řízení pandemie se nelze ohlížet na přání občanů. Nelze jít naší oblíbenou švejkovskou cestou.
Babiš chce předat zemi v co nejhorším stavu, říká Jaroslav Flegr / Profimedia

Opatření, která byla váhavě zavedena, přišla pozdě a my se nacházíme v období 5. vlny, a to již v ukázkovém exponenciálním růstu. Postupně se plní nemocnice a narůstá i počet úmrtí. Za úterý přibylo 14 539 nakažených. „Je to smutné, ale takový nárůst jsme v podstatě avizovali. V modelech, které máme k dispozici, to takto vycházelo, takže bohužel je to smutné, ale překvapení se nekoná," komentoval úterní vysoký nárůst mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Z 3 295 hospitalizovaných s covidem je 486 ve vážném stavu a jedná se o nejvyšší číslo od počátku května. „Situace není dobrá, v úterý bylo do nemocnic přijato asi 330 lidí," komentoval aktuální dění premiér Andrej Babiš.

Právě premiéra si vzal na paškál evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle vědce chce vláda Andreje Babiše předat zemi v co nejhorším stavu. „Čísla budou stoupat, kam je stoupat necháme. Za týden bude denně přibývat 20 tisíc případů. Virus se chová předvídatelně. Stačí si současný stav vynásobit zhruba číslem 1,4 a víme, kolik bude za týden. Vláda se podle toho měla už dávno zařídit, z nějakého důvodu jí ten růst takhle vyhovuje," řekl Jaroslav Flegr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj chce kabinet premiéra Andreje Babiše současné situace využít k předčasným sněmovním volbám v roce 2022. „Vláda chce předat republiku v co nejhorším stavu. Na důvod se musíte zeptat politologa. Já si myslím, že už nejde o součást prezidentské kampaně Andreje Babiše. On doufá v předčasné volby. Malér bude tak velký, že nás to k nim na jaře dovede," myslí si Flegr.

Minulou vlnu jsme zvládli, letos to ale bude podle biologa horší. Epidemii totiž necháváme rozjet mnohem více než v minulosti. „Letos si vyzkoušíme, kolik je skutečná kapacita nemocnic. Budeme překvapení, o kolik lidí víc se tam vejde. Otázkou je, jak dlouho si to zdravotníci nechají líbit," uvedl Flegr ve vysílání.

O tom, že současná vlna bude dlouhá, mluvila i náměstkyně Martina Koziar Vašáková. „Lze předpokládat, že vlna bude trvat s nějakými výkyvy určitě přes nový rok 2022 do jara. Pokud se teď každý, kdo nemá příznaky respiračního onemocnění a je mu nad 12 let, nechá naočkovat, tak postupně kolektivní imunitu zvýšíme, abychom nemuseli uvažovat o drakonických opatřeních," uvedla Koziar Vašáková po úterní odborné konferenci pneumologické společnosti. 

V posledních dnech zaznívají argumenty některých odborníků, kteří upozorňují na to, že i očkovaní mohou virus v omezené míře šířit, a proto by i oni měli chodit na testy a do karantén po kontaktu s nakaženými. Koziar Vašáková to ale považuje za neférový útok těch, kteří se očkovat nechtějí. Důkazem je podle ní i situace v zahraničí. Například Portugalsko se po dosažení 90procentní proočkovanosti vrací do běžných kolejí. Musíme změnit postoj k očkovaným, jinak epidemii nezbrzdíme, hlásí experti.

Zdroj: mzcr.czcnniprima.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu