Jana Maláčová naznačila budoucnost ČSSD i čeho se po volbách nejvíce děsí

Domácí 29. června 2021 | 08:49 — Ilona Cílková
Místopředsedkyně a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je přesvědčena, že ČSSD v podzimních volbách uspěje. A nejen to. Sociální demokraté tu budou i za 140 let, kdy už hnutí ANO skončí v propadlišti politických dějin.
Další 2 fotografie v galerii
Největší riziko pro Česko vidí v možné povolební spolupráci mezi hnutím ANO a ODS / Foto: ČSSD

Pokud má být sociální demokracie úspěšná, tak se podle Jany Maláčové musí vrátit ke svým kořenům. Ministryně to uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas. Proč se rozhodla kandidovat zrovna v Praze, kde sociální demokracie zpravidla ve volbách dopadá špatně?

„Protože Praha je druhý největší kraj. A volební výsledek v Praze tak ovlivní do vysoké míry celkový výsledek sociální demokracie ve volbách. A v těchto těžkých regionech bychom měli nasazovat naše nejviditelnější tváře. Druhý důvod je, že tu bydlím od roku 2014, kdy jsem se vrátila z Bruselu. My jsme si také samozřejmě nechali můj potenciál otestovat a dopadla jsem ze všech těch kandidátů nejlépe," uvedla Maláčová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Čas do voleb se krátí a preference ČSSD jsou zatím bídné. Čím chce strana voliče oslovit? Podle Maláčové jsou nízké preference způsobené zejména dopady pandemie. „Očekávám, že tím, že se dostaneme do normálu, tak se situace zlepší. Další aspekt kromě pandemie je, že sociální demokracie po celé Evropě má v současnosti problémy. Proto se musíme posouvat více doleva," míní ministryně.

Sama si uvědomuje závažnost situace a snaží se nic nepodcenit. Zároveň si ale myslí, že záleží na předvolební kampani, protože většina voličů se rozhoduje až těsně před volbami.  Podle Maláčové neměla sociální demokracie nikdy tak prodiskutovaný program jako právě letos. V červenci by měly být schválené kandidátky a oficiální zahájení horké fáze kampaně bude v srpnu. A jak bude vypadat? „Celé léto budeme jezdit mezi lidi, protože teď už to epidemické podmínky umožňují. Bude to hodně o ministrech a o poslancích. Každý to bude mít trochu jinak. Třeba já se budu hodně účastnit různých debat. Průběžně si dělám názor, jak fungují naše podřízené instituce, jako je sociálka nebo úřady práce, navštěvuji zařízení sociálních služeb, které mají za sebou nesmírně těžkou dobu. Samozřejmě budeme mít taky mítinky na náměstích, to se v létě nabízí. Chci být prostě mezi lidmi," říká Maláčová pro Český rozhlas.

Jak vidí Maláčová budoucnost sociální demokracie a dostane se strana vůbec do Poslanecké sněmovny? „Sociální demokracie se dostane do sněmovny, o tom vůbec nemusíme diskutovat. Dokážete si představit, že bychom nebyli jednou z hybných sil v české politické scéně? My jsme tradiční politická strana. Jsme tu víc než 140 let a budeme tu dalších 140 let, kdy už hnutí ANO nebude. My máme skutečnou odpovědnost za tu zemi. Nemáme rádoby výhodu toho, že vznikneme na pár let," myslí si Maláčová. 

Největší riziko pro Česko vidí v možné povolební spolupráci mezi hnutím ANO a ODS a tato představa ji opravdu děsí. „Myslím, že tu pravou tvář tyto dvě strany odhalí po volbách, a já z toho jsem opravdu vyděšená. Tam probíhají námluvy. Způsob, jakým byla zrušena superhrubá mzda, tuto teorii potvrzuje, je přesvědčena Maláčová. Prezident Zeman šel s pravdou ven. Prozradil, co si myslí o české politické scéně a koho pověří sestavením vlády

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu