Pandemická krize dopadne na důchodce. Nadějí zůstává mimořádné rouškovné

Domácí 21. března 2021 | 10:41 — Ilona Cílková
Pandemická krize dopade i na důchodce a penze porostou výrazně pomaluji. V nejoptimističtějším scénáři se důchody zvýší v průměru o 509 korun, což je podstatně nižší částka, než jsme byli zvyklí v minulých letech. Může za to i zrušení superhrubé mzdy.
Další 2 fotografie v galerii
Důchody by mohly příští rok vzrůst průměrně o 416 korun / Depositphotos

Důchody by mohly v případě dodržení zákonné valorizace příští rok vzrůst průměrně o 416 korun. České televizi to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Její resort ale nyní pracuje i s dalšími dvěma variantami, a to růstem o 324 korun měsíčně, pokud bude inflace nízká a mzdy neporostou, a 509 korun v opačném případě.

„I v nejoptimističtějším scénáři to vychází na růst důchodů v průměru o 509 korun, což je podstatně nižší částka, než jsme byli zvyklí v minulých letech. Nás bude čekat diskuse o tom, jak budeme s tou valorizací nakládat, zda nepřistoupíme i k nějaké mimořádné valorizaci," uvedla Maláčová. Ministryně financí Alena Schillerová řekla, že další navýšení nad zákonnou valorizaci nepodporuje.

Důchody se podle zákona zvyšují o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd za sledované období. Mzdy však kvůli pandemii neporostou, resp. porostou pomaleji než před ní. Navíc zrušení superhrubé mzdy snižuje zaměstnancům daň ze mzdy, takže své zaměstnavatele tolik netlačí na navýšení mzdy. Což jen vytváří další tlak, jenž způsobuje, a ještě způsobí pomalejší růst mezd. A tedy i starobních důchodů.

Co se týče cen, ty by měly letos růst pomaleji než loni. A to i ty, jimž čelí domácnosti důchodců. V uplynulém roce totiž rostly ceny, jimž čelí důchodci, rychleji než ceny, kterým čelí společnost jako celek.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy nelze vyloučit, že slabší růst důchodů bude pro vládu podnětem navýšení důchodů nad rámec zákonného navýšení. Rovněž je možné, že i z důvodů blížících se voleb vláda přistoupí k nějaké obdobě loňského "rouškovného", tedy mimořádné výplaty důchodcům. Loňské rouškovné činilo 5000 korun na hlavu. Vláda má v rukávu další eso. Balónek vypustí až před volbami.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu