Vláda má v rukávu další eso. Balónek vypustí až před volbami

Domácí 26. ledna 2021 | 13:14 — Ilona Cílková
Koncem loňského roku dostali důchodci na ruku 5000 korun jako tzv. rouškovné. Situace se bude letos s jistotou opakovat. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová již připravuje půdu pro druhé rouškovné. Jak avizovala, jednat by se o něm mělo v létě. Asi aby voliči do voleb nezapomněli.
Další 3 fotografie v galerii
Až se volby přiblíží, začne se vyplácet druhé rouškovné / Depositphotos

Státní rozpočet vyšlo podzimní rouškovné na 15 miliard korun, což je mimochodem více, než jej v souhrnu stály kompenzační bonusy pro OSVČ. To ilustruje priority vlády. Těžko sázet na to, že na své priority vláda zapomene v letošním roce, který je volební. „Je takřka jisté, že důchodcům, početné voličské skupině, dárek v podobě druhého rouškovného přijde. Zřejmě se tak stane až později, například v létě. Tak, aby důchodci do říjnových voleb nezapomněli, kdo a jak je vlastně obdaroval," předpovídá hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ostatně ministryně Maláčová poté, co testovací balonek vypustila, odkazuje, že se o druhém rouškovném bude jednat právě až v létě.

Vhod může ministryni přijít současná debata o zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2 v obchodech nebo MHD. Déletrvající povinnost nosit respirátory by znamenala značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností, což jsou často právě domácnosti důchodců.

V těchto domácnostech se ročně utratí za léčiva a zdravotnické pomůcky, což je skupina, do níž náleží i respirátory, 1891 korun na osobu. Výdaje domácností důchodců však například z titulu pokročilejšího věku nezřídka vykazují citelně vyšší výdaje ze léčiva a zdravotnické pomůcky, než je uvedený průměr.

Cena nejlevnějších respirátorů, jednorázových, se dnes pohybuje kolem deseti korun. Účinně je lze používat přibližně osm hodin. Za pracovní týden tak osoba utratí za takové respirátory zhruba padesát korun, tedy zhruba 2,6 procenta celoročních výdajů na léčiva a zdravotnické pomůcky. Takovou finanční zátěž si chudé české domácnosti mohou dovolit maximálně po dobu čtyř týdnů, neboť pak už by musely z důvodu vyčerpávání finančních rezerv omezovat své jiné výdaje, třeba také ostatní náležející do položky léčiv a zdravotních pomůcek.

Vláda by po vzoru některých zemí, jako je Rakousko, měla v případě zavedení povinnosti nosit respirátory tyto dočasně osvobodit od DPH. V Rakousku jsou takto osvobozeny do poloviny letošního roku. Tím by se konečná cena respirátorů snížila.

Vláda však může jít i jinou cestou. A vyplácet tedy druhé rouškovné. Spíš však "respirátorovné". Pod záminkou výdajů na respirátory by tak důchodcům rozdala třeba i více než pět tisíc korun. Lze spekulovat o částce. Vzhledem k tomu, že respirátory jsou dražší než roušky, nelze vyloučit, že by se vláda odhodlala k výplatě třeba 7500 korun, počítá Kovanda. Vstříc katastrofě. Čtvrtá vlna nám dýchá na záda, varují experti.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu