Odmítám být v koalici, která skončí na třetím místě, říká jihočeský hejtman Kuba

Domácí 06. února 2021 | 11:08 — Ilona Cílková
Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by podle posledního výzkumu agentury Median skončila ve volbách třetí s 18,5 procenta hlasů. S takovým výsledkem není spokojen jihočeský hejtman Martin Kuba.
Další 3 fotografie v galerii
ODS se smiřuje s tím, že nebude hrát dominantní roli na politické scéně, a to já odmítám přijmout, říká Kuba / Česká televize

„Odmítám, aby se ODS dostala do pozice strany, která se musí spojit s dalšími stranami, aby skončila třetí. Pak bychom si připouštěli, že se ODS smiřuje s tím, že nebude hrát dominantní roli na politické scéně, a to já odmítám přijmout," uvedl Martin Kuba na sociální síti.

Podle jihočeského Hejtmana Martina Kuby se situace změnila po rozhodnutí Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty. „Na výkonné radě ODS se vždy říkalo, že spojení je výhodnější při přepočítávání, že dosáhneme více mandátů, ale tento hlavní argument nyní padá," řekl Kuba v HN. Podle něj to ale nutně neznamená, že by koalice měla být rozpuštěna. „Neumím si moc představit ji teď rušit. Hlavně by teď lídři měli udělat všechno proto, aby vyhrála volby. Aby se ODS spojovala do trojkoalice a ta trojkoalice byla nakonec druhá nebo třetí, tak to mě osobně teda úplně nebaví,” napsal na Twitter.

Předseda oblastního výboru Plzeň-město Stanislav Šec z KDU-ČSL přiznal, že ho mrzí Kubovo vyjádření o tom, že koalice postrádá smysl. „Je mi to líto. Pro mě nepominuly důvody pro společnou koalici. Od samého začátku to nebyla koalice ani ne proti někomu, ani ne proto, abychom tam byli za každou cenu, ale pro to, abychom zrekonstruovali tuto zemi. Od začátku jsme říkali, že jsme sice samostatné strany a že budeme mít po volbách každý svůj poslanecký klub, ale zároveň jsme říkali, že tou koalicí všem voličům říkáme, jak bude vypadat budoucí vláda," prohlásil Šec.

Podle Šece si všechny strany daly hodně práce, aby našly, co je spojuje. „Jasně, že jsou tam i pragmatické důvody, na druhou stranu si pořád myslím, že je důležitá společná vize pro naší zemi. Myslím, že nás čekají opravdu nelehké časy. Vláda to nebude mít jednoduché, chce to, aby tam byli kompetentní lidé a ti, kterým na této zemi záleží,“ podotkl Stanislav Šec. 

Na sociálních sítích reagoval na Kubova slova expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Začít teď nahlas besedovat o tom, zda na tomto cíli Ústavní soud něco změnil, je nejspolehlivější cesta k volební porážce všech koaličních subjektů," uvedl s tím, že koalice má potenciál zvítězit ve volbách, nominovat premiéra a vrátit zemi demokratickou vládu.

Situaci uklidňuje i předseda ODS Petr Fiala. „Věříme, že uspějeme v jakémkoliv systému," napsal na sociální sítě. Podle Fialy se nemění nic na argumentech, se kterými občanští demokraté vstupovali do trojkoalice. „Musíme zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů a spojit síly napravo od středu, aby se neštěpily a společně přečíslily ANO," reagoval na Kubu. Babiš v problémech. Druhá vlna covidu drtí voličskou základnu ANO.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu