Vláda bude jednat o kurzarbeitu. Na stole jsou nová pravidla

Domácí 09. září 2020 | 12:05 — Ilona Cílková
Zákon zavádějící kurzarbeit, tedy možnost zkráceného úvazku, na který přispěje stát, má nahradit program Antivirus vytvořený v nouzi během jarního ekonomického útlumu. Jak bude vypadat?
Další 2 fotografie v galerii
O kurzarbeitu by měla vláda jednat dnes / Česká televize

Kurzarbeit v Česku bude spouštět svým rozhodnutím vláda a umožní ponechat zaměstnance až čtyři dny v týdnu doma. Dostávat budou 50 až 70 procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček to uvedl v České televizi. Podle opozičního poslance Jana Bartoška sice vypadají parametry dobře, ale neustále se mění. Vláda podle něj léto prolenošila a klíčový zákon dotahuje na poslední chvíli.

Zákon zavádějící kurzarbeit, tedy možnost zkráceného úvazku, na který přispěje stát, má nahradit program Antivirus vytvořený v nouzi během jarního ekonomického útlumu. Postupně byl Antivirus prodloužen až do října, podle Karla Havlíčka bude zákon o kurzarbeitu účinný od počátku listopadu.

Zatímco podle Jana Bartoška má příprava zákona zpoždění, protože ministři „celé prázdniny prolenošili, a teď řešíme podobu, která ještě včera měla jinou podobu než dnes", podle Havlíčka tomu tak není. „Není pravda, že kurzarbeit přichází pozdě, přichází v době, kdy Antivirus expiruje přirozeným způsobem. Splnil svůj účel,“ zdůraznil. To, že se parametry kurzarbeitu do poslední chvíle před očekávaným středečním projednáním ve vládě mění, je podle něj v pořádku, protože je potřeba shodnout se se zaměstnavateli. A to se povedlo, zdůraznil Havlíček.

„Zástupci dvou největších svazů – Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory – řekli, že tak, jak jsme jim představili parametry kurzarbeitu, tak je to pro ně čitelné, dělatelné, a že to bude poprvé v historii České republiky, kdy kurzarbeit projde,“ tlumočil.

Upřesnil, že systém rozloží zátěž spočívající ve zkrácené pracovní době mezi zaměstnance, zaměstnavatele i stát. „Zaměstnavatel ponese sociální a zdravotní pojištění, zaměstnanec dostane 50 až 70 procent ze své mzdy a stát nese těch 50 až 70 procent," přiblížil Karel Havlíček.

Jan Bartošek připustil, že parametry, jak je Havlíček naznačil, mohou být pro opozici přijatelné. V zákoně mu chybějí dva prvky, které považuje za důležité. „Jak je možné, že neobsahuje to, že firmy, které si během posledního půl roku odvedly dividendy, mohou přijít za státem a říct, dej nám peníze na podporu zaměstnanosti? A druhá věc, jsem přesvědčen, že tento zákon by měl podporovat firmy, které mají sídlo a daní v České republice," uvedl.

O kurzarbeitu by měla vláda jednat dnes. Pokud by kabinetem zákon neprošel, Havlíček připustil, že by zákon  je připraven dopracovat jej do pátku. Mzdy se Čechům začaly razantně propadat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu