Seznamte se s pravidlem správného otevírání dveří u auta. Za špatnou ruku hrozí někde i pokuta

Domácí 01. února 2022 | 08:26 — Ilona Cílková
Jak zabránit střetu motoristy a cyklisty? Stačí zdánlivá maličkost. Otevřít dveře auta "odvrácenu rukou". Takzvaný holandský chvat by měl mít moderní motorista zautomatizovaný. Ve Velké Británii ho dokonce začali vymáhat zákonem. Za otevření auta špatnou rukou hrozí v zemi pokuta třicet tisíc korun, píše o tom server iDnes.cz.
Nebezpečným situacím při otvírání dveří auta lze celkem snadno předejít / Depositphotos

Princip tzv. holandského chvatu je velmi jednoduchý. Dveře auta se při vystupování otevírají „odvrácenou“ rukou. Je tak větší šance, že zahlédnete kolemjedoucího cyklistu, řekl pro Český rozhlas dopravní policista Filip Lažek.

Právě střety mezi cyklisty a řidiči patří k velmi častým nehodám. Například když vystupujete z auta a nedíváte se, jestli okolo někdo náhodou nejede. Možná se to nezdá, ale právě takových střetů je mnoho. Přitom existuje překvapivě jednoduché a velmi bezpečné takzvané holandské otevírání dveří. „V relativně nedávné minulosti jsme řešili nehodu, při které se cyklistka smrtelně zranila,“ uvedl Filip Lažek.

Těmto nebezpečným situacím při otvírání dveří auta přitom podle policisty lze celkem snadno předejít. „Jeden z nejúčinnějších prostředků je otevírání dveří za použití takzvaného holandského úchopu, který je obecněji známý pod anglickým názvem the dutch reach. A je to vlastně otevírání dveří pravou rukou,“ vysvětlil policista.

Otevírání dveří vzdálenější rukou je sice svým způsobem namáhavější, ale pohyb vás přinutí otočit i hlavu, takže vidíte, co se děje mj. i v oblasti mrtvého úhlu. „Pokud otvíráte dveře vozu, nesmíte ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Takže primární odpovědnost je na řidiči, je to ustaveno i v zákoně,“ připomenul Lažek.

Toto jednoduché pravidlo v Nizozemsku učí čerstvé řidiče už dlouho. Před vystoupením z vozu zkontrolovat zpětné zrcátko a otevírat dveře pravou rukou. Na první pohled nepřirozený pohyb donutí tělo řidiče úplně se otočit a řidič má tak větší šanci v zrcátku i za sebou pořádně zkontrolovat, že nemá ve slepém úhlu blížícího se chodce, člověka na skútru nebo cyklistu. Pro spolujezdce platí kvůli cyklostezkám vedeným po chodníku stejný trik, jen na opačnou stranu – tedy otevírání dveří levou rukou.

Na britských ostrovech se jezdí „na opačné straně“, na principu holandského chvatu to však nic nemění. Co všechno může změnit nový stavební zákon. Dosah je obrovský.

Zdroj: ostravarozhlas.cz, iDnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu