Rusko utahuje smyčku a pomalu postupuje na Kyjev

Zahraniční 12. března 2022 | 15:23 — Ilona Cílková
Válka na Ukrajině trvá už dva týdny. Hlavní boje se v nadcházejících dnech očekávají v Kyjevě. Ruská armáda se k městu začala přibližovat hned z několika směrů a nachází se zhruba 25 kilometrů od metropole.
Ruská armáda útočí i na civilní cíle / Depositphotos

Válka na Ukrajině trvá už 17 dní. Kritická situace zůstává především ve východoukrajinském Mariupolu, kde ruská munice zasáhla i mešitu, v níž se skrývaly desítky civilistů.

 

Ruská armáda pokračuje v pomalém postupu na Kyjev. Hlavní část vojsk se podle hodnocení britského ministerstva obrany nachází 25 kilometrů od centra ukrajinské metropole. Kritická zůstává situace v přístavu Mariupol na jihu Ukrajiny, kde by se po řadě neúspěšných pokusů mohl otevřít humanitární koridor, informuje Respekt.

„Část velkého ruského konvoje severně od Kyjeva se rozptýlila. To pravděpodobně podpoří ruskou snahu obklíčit město. Může to být také pokus Ruska snížit svou zranitelnost vůči ukrajinským protiútokům, které způsobily ruským silám značné škody,“ píše britské ministerstvo obrany.

Ruská armáda se po přeskupení začala přibližovat ke Kyjevu z několika směrů. Ruské jednotky postupují k ukrajinské metropoli ze severu, západu i východu a jsou zhruba ve třicetikilometrové vzdálenosti. Nová ruská taktika může být také obranou proti ukrajinským protiútokům, které v minulosti způsobily postupující ruské koloně ztráty. Ze satelitních snímků je patrné, že se bojuje mimo jiné ve vesnici Moščun na severozápadním předměstí Kyjeva. V obklíčení jsou města Charkov, Černihov, Sumy a Mariupol. Podle britských zdrojů boje u Charkova váznou a Rusům se nepodařilo postoupit ani u Mykolajiva a Záporoží, informují České noviny.

K pohrůžkám, kterými reaguje na západní sankce za invazi na Ukrajinu, dnes Rusko připojilo hrozbu, že narušené vztahy se západními partnery mohou přivodit pád Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).  Uvedl to dnes šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Zároveň žádá zrušení sankcí uplatňovaných vůči ruské kosmické korporaci - jeho výzva je adresovaná partnerským agenturám v USA, Kanadě a Evropě - NASA, CSA a ESA.

 

 

Rogozin řekl, že provoz ruských lodí využívaných k zásobování ISS bude sankcemi narušen. Ovlivní to podle něj i ruský segment ISS, který koriguje pohyb stanice po oběžné dráze. „Může to skončit pádem ISS do moře nebo na zem. ISS váží 500 tun,“ prohlásil Rogozin. Na mapě světa ukázal, kam by případně stanice mohla spadnout, a prohlásil, že Rusko je z velké části v bezpečí. „Ale obyvatelé ostatní zemí, zejména zemí řízených válečnými psy (západními politiky), by se měli nad cenou sankcí proti Roskosmosu zamyslet,“ prohlásil. Podle Spojených států se svět těsně vyhnul jaderné katastrofě. Putin svým útokem způsobí destrukci Evropy, říká Topolánek.

Zdroj: respekt.cz, irozhlas.cz, ceskenoviny.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu