Podle Spojených států se svět těsně vyhnul jaderné katastrofě. Putin svým útokem způsobí destrukci Evropy, říká Topolánek

Zahraniční 05. března 2022 | 11:57 — Ilona Cílková
Svět se stále nevzpamatoval z prvotního šoku. Ruská armáda v noci na pátek obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny. Jeden z objektů rozsáhlého komplexu ostřelovala. Nyní se Rusové blíží k další jaderné elektrárně, informoval o tom server iRozhlas.cz
Putinovi jde o totální destrukci Evropy / Depositphotos (ilustrašní foto)

Svět se podle Spojených států v noci na pátek jen těsně vyhnul jaderné katastrofě, když vypukly boje mezi ruskými a ukrajinskými vojáky o Záporožskou jadernou elektrárnu, při nichž vzplála jedna z budov v komplexu. Na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN to v pátek zdůraznila velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová a vyzvala Rusko, aby z elektrárny stáhlo svoje vojáky a podobná zařízení už do konfliktu nezatahovalo, informoval o tom iRozhlas.cz.

„Díky bohu, svět se vyhnul jaderné katastrofě,“ prohlásila Thomasová-Greenfieldová a řekla, že kroky Ruska jsou nezodpovědné a nebezpečné. „Nejen že (ruský prezident Vladimir Putin) nevyslyšel výzvy k zastavení invaze na Ukrajinu, ale právě jsme byli svědky nové nebezpečné eskalace, která představuje vážnou hrozbu pro celou Evropu a svět,“ dodala.

Také jaderná fyzička Dana Drábová má pro dnešní ráno dobrou zprávu.

 

Thomasová-Greenfieldová zároveň upozornila, že ruské jednotky se blíží k další ukrajinské jaderné elektrárně. Útočníci jsou podle ní 32 kilometrů „od druhého největšího ukrajinského jaderného zařízení“. Podle BBC měla zřejmě na mysli elektrárnu v Južnoukrajinsku, která se nachází asi 320 kilometrů jižně od Kyjeva. Podle Thomasové-Greenfieldové nebezpečí trvá. „Mezinárodní společenství musí jednomyslně požadovat, aby ruské síly zastavily svůj nebezpečný útok,“ zdůraznila.

Ruský útok na největší jadernou elektrárnu v Evropě vyvolal v zahraničí mimořádně odmítavé reakce. Podle pozorovatelů jde o novou nebezpečnou eskalaci, která představuje vážnou hrozbu pro celou Evropu a svět.

O co mu jde? Expremiér Mirek Topolánek o snaze Putina destruovat Evropu.

 

Ruský vyslanec Vasilij Něbenzja sdělil, že ruské jednotky elektrárnu neostřelovaly, zařízení však podle něj nyní hlídají ruští vojáci. Únik radioaktivního materiálu nehrozí, uvedl ruský diplomat. Moskva na místo vyslala rovněž svoje inženýry, kteří umí s jejím vybavením zacházet. Západ se svými varováními snaží rozdmýchat umělou hysterii, řekl RB OSN vyslanec Moskvy. Lavrov svět vyděsil, mluvčí Kremlu scénář jaderného útoku odmítla.

Zdroj: idnes.cz, irozhlas.cz, bbc.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu