Fialova vláda má svůj první rozpočet. Česká pomoc Ukrajině má po dnešku jasnější obrysy

Domácí 10. března 2022 | 16:29 — Ilona Cílková
Koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se podařilo ve Sněmovně prosadit svůj první státní rozpočet. Počítá se schodkem 280 miliard korun. Zároveň vláda rozhodla o pomoci válkou zasažené Ukrajině.
Nestavte naše občany proti uprchlíkům před válkou, žádal před hlasováním o rozpočtu Zbyněk Stanjura / Se svolením ODS

Fialova vláda má svůj první rozpočet. Poslanci jej schválili dnes. Jeho již přijaté rámcové parametry se vlivem války na Ukrajině nezměnily. Plánovaný schodek zůstává na úrovni 280 miliard korun.

Poslanci během hlasování o pozměňovacích návrzích schválili mimo jiné návrh vlády přidat jednu miliardu korun ministerstvu obrany. Přesunuli také 1,8 miliardy Kč na humanitární pomoc související s Ukrajinou. Žádné opoziční návrhy na přesuny peněz však sněmovní většina neschválila. Pro rozpočet hlasovalo 99 poslanců vládní koalice, poslanci ANO a SPD hlasovali proti. Pro schválení bylo zapotřebí 93 hlasů, píší České noviny.

„Nestavte naše občany proti uprchlíkům před válkou,“ vybídl před hlasováním poslance ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. Šéf ANO a bývalý premiér ANO Andrej Babiš v debatě před hlasováním o rozpočtu vládě vytkl rozhodnutí zrušit přimíchání biosložky do pohonných hmot. „Čtrnáct miliard dáte Putinovi, který zabíjí lidi,“ prohlásil Babiš. Největším výrobcem biopaliv v Česku je lovosická firma Preol, která je součástí holdingu Agrofert, kterou převedl Babiš do svého svěřenského fondu kvůli zákonu o střetu zájmů. Babiš také ve Sněmovně znovu vyzval vládu, ať prodlouží těžbu uhlí.

Jak informuje web iDNES.cz ANO už předem deklarovalo, že podpoří klíčové přesuny peněz navržené vládou kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. „My podporujeme ty návrhy, pomoc uprchlíkům je velká výzva,“ řekl poslancům Babiš.

Schválený rozpočet pro letošní rok počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. Dochází ještě k dalším, méně nákladným úpravám. Tyto úpravy ale schodek „nenafukují“, neboť stát příslušené peníze získá přesunem z jiných kapitol, případně z rezerv rozpočtu.

Z uvedené částky 1,8 miliardy korun se o celkem 1,5 miliardy navýší rozpočet ministerstva vnitra, aby tak resort mohl zajistit program pomoci občanům Ukrajiny. Zbývajících 300 milionů pokryje výdaje spojené s humanitární pomocí související s válkou na Ukrajině, přičemž 150 milionu z této částky použije opět ministerstvo vnitra a dalších 150 miliard pak ministerstvo zahraničních věcí.

Tyto klíčové přesuny v rozpočtu, jež souvisí s válkou na Ukrajině, tak dohromady činí 2,8 miliardy korun. „To je vzhledem k závažnosti situace na Ukrajině zcela přiměřená částka. Vydání této částky nemá potenciál narušit cestu k udržitelnosti veřejných financí, po niž vláda nadále postupuje, navzdory horšící se mezinárodní bezpečnostní situaci," komentuje ekonom Lukáš Kovanda. Podle ekonoma tak kritika, že vláda pomáhá Ukrajině „na úkor“ vlastních občanů, jež zazněla například z úst ombudsmana Stanislava Křečka, nemá ekonomické opodstatnění.

Financování potřeb českých občanů není nijak ohroženo. Částka 2,8 miliardy korun představuje z částky celkových plánovaných příjmů státního rozpočtu, tedy uvedených 1613,2 miliard korun, to samé, co částka 52 korun ze sumy 30 tisíc korun. Jedná se tedy o proporcionálně stejný výdaj, jaký člověk s měsíčním příjmem 30 tisíc korun čistého uskuteční v daném měsíci vydáním „navíc“ částky 52 korun. Což je částka, které se už dnes běžně blíží cena jednoho půllitru točeného pivo v hospodě či restauraci, přibližuje Kovanda. Cena pšenice je rekordní v dějinách. Pečivo tak dramaticky zdraží.

Zdroj: kurzy.cz, ceskenoviny.cz, cnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu