Německá banka se nečekaně stahuje z Ruska

Zahraniční 12. března 2022 | 07:21 — Ilona Cílková
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank v pátek večer překvapila oznámením, že se stahuje z Ruska. Odchází den poté, co se odmítla stáhnout. Banka čelila kritice z řad investorů a politiků kvůli tomu, že navzdory invazi Moskvy na Ukrajinu zůstává v Rusku.
Deutsche Bank z Ruska odchází den poté, co se odmítla stáhnout / Pixabay Hans

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank v pátek večer překvapila oznámením, že se stahuje z Ruska.

 

Největší německá banka Deutsche Bank čelila ostré kritice ze strany některých investorů a politiků za to, že na rozdíl od jiných světových velkých bank v čele s JPMorgan Chase či Goldman Sachs pokračovala ve svém působení v Rusku. Banka se bránila, že odchod by byl „v rozporu s jejími hodnotami“, a tvrdila, že je nutné dále podporovat nadnárodní firmy podnikající v Rusku, informovala agentura Reuters.

Ve čtvrtek ukončení aktivit v Rusku ohlásily první velké americké banky, Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Zvýšilo to tlak na konkurenty, aby učinili stejný krok. „Jsme v procesu ukončování našich zbývajících aktivit v Rusku, zatímco pomáháme našim neruským nadnárodním klientům při omezování jejich aktivit,“ vysvětloval šéf Deutsche Bank Christian Sewing zaměstnancům, proč se banka nestáhne. „Často se nás ptají, proč se z Ruska nestáhneme úplně. Odpovědí je, že by to bylo v rozporu s našimi hodnotami,“ uvedl Sewing. „Máme klienty, kteří nemohou odejít z Ruska ze dne na den,“ dodal.

Největší německá banka měla už dříve ve spojení s Ruskem problémy. Regulátoři ve Spojených státech a Británii Deutsche Bank vyměřili pokuty v hodnotě zhruba 630 milionů dolarů (14,4 miliardy Kč) kvůli praní špinavých peněz z Ruska. Klienti Deutsche Bank podle regulátorů v letech 2011 až 2015 nezákonně převedli z Ruska kolem deseti miliard dolarů (přes 229 miliard Kč) pomocí akcií, které nakupovali a prodávali prostřednictvím poboček banky v Moskvě, New Yorku a Londýně. Německá banka uvedla, že „vyšetřování stále probíhá“.

Banka v Rusku také provozuje technologické centrum s přibližně 1 500 zaměstnanci. V prosinci navíc otevřela novou hlavní kancelář v Moskvě, což podle jejího tehdejšího vyjádření představovalo „významnou investici a závazek vůči ruskému trhu“. Projekt Nord Stream je technologickým příkladem toho, jak chtělo Rusko energeticky ovládat Evropu.

Zdroj: newstream.cz, reuters.com, ceskenoviny.cz, irozhlas.cz.

 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu