Cena pšenice je rekordní v dějinách. Pečivo tak dramaticky zdraží

Domácí 07. března 2022 | 14:37 — Ilona Cílková
Válka na Ukrajině se na české ekonomice začala podepisovat rychleji, než se očekávalo. Ceny pohonných hmot v Česku během jediného týdne vyletěly k historickým rekordům a podle ekonomů dochází ke zdražování jak v zemědělském, tak v energetickém sektoru.
Další 1 fotografie v galerii
Ceny pšenice jsou na čtrnáctiletých maximech. Na vině je ruská invaze. / Depositphotos

Na Ukrajině se válčí týden, už nyní lze ale pozorovat první dopady na českou ekonomiku. Řidiči tankují benzín a naftu za historicky nejvyšší ceny. Strmě letí vzhůru ceny nejen ropy, ale také zemědělských a energetických komodit. 

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu skokově roste cena pšenice. Zemědělcům nyní stoupají náklady na výkrm zvířat, pekárny zvyšují ceny výrobků. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v ČR, dnes stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu Průměrná cena za období od začátku roku 1999 až dodnes přitom odpovídá zhruba 4603 korun.

Ukrajinská válka totiž přerušuje dodávky pšenice z jedné z nedůležitějších světových obilnic. Ukrajina a Rusko dohromady zajišťují dodávky celé čtvrtiny pšenice, která se celosvětově konzumuje, a to v podobě řady druhů potravin, od chleba přes kuskus po nudle. V důsledku války totiž došlo k uzavření klíčových ukrajinských přístavů, odkud se pšenice rozváží do celého světa, a také k vážnému narušení vnitrozemské logistiky. Obchod s ruskou pšenicí je zase ochromený sankcemi Západu, v jejichž důsledku dramaticky rostou například náklady na pojištění její přepravy.

Jak píše ekonom Lukáš Kovanda, nejde jen o pšenici. Blízko desetiletého maxima je také třeba cena kukuřice nebo sójového oleje. Vzhledem k tomu, že jde o celosvětový růst cen základních potravin, poznamená pochopitelně i ceny v Česku. O desítky procent tak letos v ČR zdraží pečivo nebo olejniny. Růst cen potravin letos v Česku citelně přispěje k pádivé inflaci, jež bude nejvýraznější od 90. let – činit může celoročně průměrně až 15 procent.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý pro Českou televizi potvrdil, že v důsledku zdražení jak obilovin, tak olejnin velmi zdražují krmiva. „A zejména sektory vepřového a drůbežího masa, jsou již nyní velmi silně postiženy,“ dodal. Ani další vývoj není podle resortu příznivý.

Před válkou se Ukrajina a Rusko na globálním obchodu s pšenicí podílely více než čtvrtinou. Agrárníci očekávají, že v nejbližší době ceny dál porostou. To uvedl i Tomáš Maier z katedry ekonomiky Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Dodal ale, že zdražení pečiva nebude kopírovat nárůst cen mouky. „Například u chleba se mouka podílí na celkové ceně zhruba z 25 procent. Takže pokud vzroste cena pšenice například o třetinu, tak kilogram chleba nebude stát 30 korun, ale 32 korun,“ nastínil.

Pokračující boje na Ukrajině navíc ohrožují letošní tamní výsadbu a obdělávání polí. To ohrožuje úrodu i v příštím roce, kdy budou světové zásoby základních potravin typu pšenice vyčerpanější než dnes. Dramatické zdražování potravin ve světě tak letoškem zřejmě nekončí. Ekonomka varuje: Ceny benzínu se mohou vyšplhat až k 70 Kč/l.

Zdroj: ceskatelevize.cz, kurzy.cz, lukaskovanda.cz, bloomberg.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu