Ekonomka varuje: Ceny benzínu se mohou vyšplhat až k 70 Kč/l

Domácí 06. března 2022 | 13:54 — Petr Sýkora
Ceny pohonných hmot se řidičům mění doslova před očima. Už před několika dny překročily poprvé hranici 40 korun a dále rostou. Podle ekonomky Danuše Nerudové se mohou zastavit až na 70 korunách za litr. Řekla to pro Český rozhlas.
Ceny benzínu letí strmě vzůru / Depositphotos

O tom, že prudké zdražování po vypuknutí konfliktu na Ukrajině se v posledních dnech projevilo zejména v cenách pohonných hmot, píše i server forbes.cz. Na zvýšené náklady upozornili už i dopravci, podle nichž nelze za současných výdajů dlouhodobě jezdit. Chtějí o opatřeních jednat s vládou. Jak zmínily ceskenoviny.cz, mezi možnými řešeními je například snížení spotřební daně. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Prudkým nárůstem cen pohonných hmot se bude vláda zabývat ve středu. Ve hře jsou například zastropování cen, úpravy daně z přidané hodnoty a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka. V pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News to řekl ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér Marian Jurečka. „Musíme zajistit maximální pomoc našim občanům. Není to jen o cenách benzinu a nafty, ale jde také o energetickou situaci. Jednou z možností je zastropování cen,“ poznamenal v televizi ministr práce a sociálních věcí.

Sankce, které západní země včetně České republiky vůči Rusku začaly uplatňovat, se budou týkat každého, uvedla pro Český rozhlas ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Nejenom proto, že západní státy budou zvyšovat investice na obranu, měnit energetické soustavy a nahrazovat chybějící ukrajinské zaměstnance, kteří odcházejí domů bránit svou zemi. Ale třeba i kvůli cenám pohonných hmot, které všem prodraží cestování, řekla.

Situace může být podle ní ještě horší. „Pokud by byl dalšími sankcemi omezen dovoz ruské ropy, tak bychom museli počítat s tím, že ta cena by se mohla vyšplhat až k 70 korunám za litr,“ předpokládá ekonomka.

To by podle ní mohlo nastat v případě, že by bylo zavedeno embargo na ruskou ropu. A pak by podle ní bylo namístě, aby vláda začala uvažovat například o snížení spotřebních daní, protože vysoké ceny pohonných hmot budou napomáhat i dalšímu růstu inflace. „Letos bude průměrná inflace dvouciferná,“ doplnila Nerudová.

Ruské suroviny budou ale chybět i jinde, varuje ekonomka. „Je potřeba nahlas říci, že pokud se chceme zbavit závislosti na nich, tak je potřeba okamžitě začít dostavovat další bloky jaderných elektráren. Ale to bude samozřejmě trvat. Proto je potřeba říci i to, že konec uhlí bude zřejmě později, než jsme si všichni mysleli. Protože snížit závislost na ruském plynu bez uhlí prostě nepůjde.“

Nahradit ruskou ropu bude daleko jednodušší než nahradit ruský plyn, domnívá se Nerudová. „Německo už se rozhodlo stavět terminály na dovoz zkapalněného zemního plynu. My jsme v tomto velmi handicapováni, protože jako země nemáme přístup k moři, ale zcela jistě budeme i nad touto variantou muset začít uvažovat a bavit se třeba o pronájmu nebo podílení se na nějaké stavbě tohoto terminálu.“

Zdroj: forbes.cz, ceskenoviny.cz, CNN Prima News, iRozhlas.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu