Tragická válka na Ukrajině by měla představovat budíček pro západní civilizaci, uvedl prezident Zeman

Domácí 10. března 2022 | 14:11 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman dnes opětovně odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině. Ve své zdravici na konferenci "Naše bezpečnost není samozřejmost" upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. A nezapomněl poděkovat české veřejnosti za její solidaritu s válečnými uprchlíky.
Ilustrační foto / Shutterstock

Do ČR zatím přišlo zhruba 200.000 uprchlíků z Ukrajiny. Vyplývá to z údajů mobilních operátorů. Prezident Miloš Zeman dnes české společnosti poděkoval za obrovskou míru sounáležitosti. Nevládní organizace v ČR už vybraly ve sbírkách pro Ukrajinu minimálně 1,7 miliardy korun.

Prezident Miloš Zeman zaslal zdravici na konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“, která se konala na Pražském hradě. Prezident ve své zdravici přirovnal zahájení ruské invaze na Ukrajině k útokům z 11. září a zahájení druhé světové války. https://t.co/cc3WPJZsOm

 

Prezident Zeman ve zdravici, kterou na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák, označil ruskou invazi za napadení suverénního státu druhým, které je potřeba rezolutně odsoudit. Považuje ho za pošlapání mezinárodního práva. Svět podle něj může spoléhat pouze na zdravý rozum a pud sebezáchovy alespoň některých aktérů konfliktu. Vyslovil se také pro zvýšení výdajů na obranu, dvě procenta HDP by podle něj měla být samozřejmostí. Celé znění zdravice je k dispozici zde.

Podle prezidenta Miloše Zemana je ruská invaze na Ukrajinu srovnatelná s propuknutím druhé světové války nebo teroristickými útoky na USA. „Dnešní tragická válka na Ukrajině by měla představovat budíček pro západní civilizaci,” varoval během národní bezpečnostní konference na Pražském hradě. Podle prezidenta je již dnes zřejmé, že datum 24. února 2022 se do dějin zapíše tragickým písmem podobně jako například 1. září 1939 či 11. září 2001. Ukázalo se podle něj, že relativně dlouhé období míru v Evropě bylo spíše výjimkou než pravidlem.

Prezident rovněž ocenil vstup do Evropské unie a NATO, protože je Česká republika pod ochranou nejsilnější vojenské aliance na světě. „Každé ráno bychom měli opakovat vděk za to, že se u nás neválčí a že je naše země členem NATO a EU," uvedl. „Zároveň bychom si ale každý den měli uvědomit, že za naši bezpečnost bojovat musíme, a to i když se válka odehrává za našimi hranicemi," dodal.

Zeman poukázal na to, že v Rusku není možné invazi označovat za válku, ale za speciální operaci. Nejde podle něj ale o nic jiného než o napadení suverénního státu druhým. Ruská bojová akce na Ukrajině má podle Zemana hluboké a komplikované kořeny, které je možné dlouze analyzovat, ale v prvé řadě je potřeba v ní vidět nepřípustnou agresi a pošlapání mezinárodního práva i bezpečnostního uspořádání v Evropě. Vedení Ruska podle něj rozpoutalo válku v sousední zemi a je to potřeba jasně a rezolutně odsoudit.

V úvodu dnešní konference vystoupil premiér i Petr Fiala (ODS). Ocenil postup Západu vůči Rusku a vyjádřil přesvědčení, že pomoc Ukrajině neustane. „ Česká republika nepřestane Ukrajině pomáhat kvůli přátelství i vlastní morálce," řekl premiér. Na ruskou agresi na Ukrajině chce dál reagovat na národní i mezinárodní úrovni. Ocenil v té souvislosti dosavadní tvrdý postup západního světa, který je důležitý pro naši bezpečnost, ale také posiluje Ukrajinu. Za klíčový strategický úkol označil snížení energetické závislosti na Rusku. Babiš už není jediným favoritem prezidentské volby. Velké šance má i generál Petr Pavel.

Zdroj: hrad.cz, ceskenoviny.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu