Babiš už není jediným favoritem prezidentské volby. Velké šance má i generál Petr Pavel

Domácí 08. března 2022 | 11:06 — Ilona Cílková
Zhruba za rok budou Češi v třetí přímé volbě volit prezidenta České republiky. Dlouhodobými favority jsou bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a armádní generál Petr Pavel. A to i přesto, že ani jeden z nich zatím svoji kandidaturu oficiálně nepotvrdil.
Babiš už není hlavní favorit v přímé volbě prezidenta / Depositphotos

Prezidentské volby se uskuteční za necelý rok. Mandát prezidenta Miloše Zemana skončí v březnu 2023. A výzkumy naznačují, že volba hlavy státu může být ještě hodně zajímavá. "S ohledem na nezakotvenost voličů zatím není vhodné jednoznačně predikovat, která z osobností má šanci výrazně zasáhnout do boje o prezidentské křeslo," píše na svých stránkách Median.

Podle březnového volebního modelu by v prezidentských volbách měl šéf ANO Andrej Babiš podporu 26 procent voličů a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel 16 procent. Po nich následují senátoři Miroslava Němcová (ODS) s osmi procenty a Pavel Fischer se sedmi procenty. Z hlediska preferencí po Fischerovi následuje ekonomka Danuše Nerudová s 5,5 procenta a shodně s pěti procenty senátor Marek Hilšer a miliardář Karel Janeček. Zemanova předchůdce ve funkci Václava Klause by si za prezidenta znovu vybralo 4,5 procenta voličů.

Z průzkumu Medianu rovněž vyplývá, že Andrej Babiš si udržuje vysokou podporu mezi lidmi staršími 60 a lidmi s nižším vzděláním. Silnou podporu má bývalý premiér zejména mezi voliči ANO, SPD a Přísahy. "Podpora Petra Pavla je rovnoměrně rozložena jak napříč věkovými skupinami, tak napříč vzděláním. Pouze u lidí se základním vzděláním je nižší," napsal Median. Pavla podporují hlavně voliči koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalice Pirátů se STAN.

Z průzkumu dále vyplývá, že hlas chce odevzdat 62 procent lidí a 50 % voličů zatím není rozhodnuto, které osobnosti by dali hlas. Oproti minulému dotazníkovému šetření jde o mírný pokles.

A jak volbu hlavy státu vidí bookmakeři? Na základě volebních preferencí a kurzů společností Tipsport a Fortuna připravila přehled možných kandidátů, o kterých česká společnost uvažuje, redakce CNN Prima NEWS.

V žebříčku se nejlépe umístil generál Petr Pavel v kurzu: 2,45. Předběžné průzkumy naznačovaly, že by se bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR o post hlavy státu v druhém kole utkal s bývalým premiérem Andrejem Babišem, vyšel by však jako poražený. Situace na Ukrajině mu ovšem z hlediska šancí podle sázkových kanceláří značně nahrály.

Druhé místo v žebříčku kurzů patří bývalému premiérovi Andreji Babišovi. Oproti lednovým kurzům si z 2,9 polepšil na 2,55, nyní však na Pavla ztrácí. Opět zde mohla sehrát roli válka na Ukrajině, kvůli které Babiš ztrácí pozornost společnosti, píše CNN Prima NEWS. Stejně tak by mohlo být na vině i jeho trestní stíhaní, k němuž byl před časem šéf hnutí vydán. Druhé místo Babišovi připadá i u sázkové kanceláře Fortuna, kde má nyní kurz 2,65. Koho by Češi chtěli za prezidenta, kdyby se volby konaly v listopadu loňského roku.

Zdroj: median.eu, cnniprima.cz, ceskenoviny.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu