Benzín zdražil přes noc o dvě koruny. Ceny pohonných hmot lámou další rekordy

Domácí 10. března 2022 | 09:22 — Ilona Cílková
Ceny pohonných hmot v ČR včera pokořily další rekordy. Benzín přes noc zdražil o více než 1,40 koruny na litr na 46,64 koruny za litr. Nafta zdražila o více než 1,50 koruny na litr na 49,03 koruny za litr. V obou případech se jedná u suverénně nejvyšší ceny v historii.
Ceny pohonných hmot jsou na historicky nejvyšší úrovni / Depositphotos

Čerpací stanice si zřejmě mastí kapsu vyššími maržemi, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

 

Podle ekonoma je historicky rekordní také samotné tempo zdražování uplynulého týdne. „Cenové úrovně i tempo zdražování jsou tak enormní, že to neodpovídá aktuálnímu stavu na trzích s ropou, ani vývoji kursu koruny k dolaru. Zřejmě tedy dochází k tomu, že distributoři a čerpací stanice v ČR si neobjektivně navyšují marže, „mastí si kapsu“, pod vlivem momentální napjaté situace související s válkou na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady, zejména v podobě růstu cen energií a obecné inflace," přibližuje Kovanda.

Vláda včera rozhodla, že uleví dopravcům a motoristům od rekordně drahých pohonných hmot zrušením přimíchávání bioložek a také zrušením silniční daně. Podle Kovandy, zrušení silniční daně ale nepovede přímo ke snížení cen pohonných hmot. Dopravcům a motoristům však samozřejmě sníží celkové náklady provozu vozidla.

„Zrušení silniční daně uleví od nákladů provozu vozidla spíše dopravcům než individuálním motoristům, protože její zrušení sníží výrazněji náklady provozu například kamionu než osobního auta. Silniční daň totiž narůstá v případě osobních vozidel se stářím a objemem motoru auta. U ostatních vozidel, například kamionů, pak s hmotností, počtem náprav a rovněž stářím," píše ekonom.

Kroky kabinetu kritizoval i bývalý premiér Andrej Babiš na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO.

Zrušení přimíchávání biopaliv znamená podporu Putinova režimu. „Znamená to dodatečný nákup 690.000 tun ropy od Putina, který vraždí lidi na Ukrajině. Znamená to 14 miliard pro Putinův režim," řekl Babiš. "Toto rozhodnutí znamená dodatečný příjem pro Unipetrol, Čepro a další distributory a občané na pumpách nedostanou nic," dodal. Zrušení silniční daně podle Babiše pomůže jen vybraným podnikatelům.

Zlevnění pohonných hmot o přibližně korunu samo o sobě dopravce ani motoristy nespasí. Vždyť nafta v Česku jen za poslední měsíc zdražila skoro o dvanáct korun na litr. Ve spojení se zrušením silniční daně jde již o výraznější úlevu na celkových nákladech. Stále však nebude stačit. Dopravci totiž nyní zaznamenávají ztrátu až čtyř korun na kilometr. Budou tedy zřejmě žádat ještě další, dodatečné opatření, například snížení spotřební daně.   Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže.

Zdroj: ceskenoviny.cz, lukaskovanda.cz, kurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu