Spojení s Černobylem ztraceno a Záporoží je zcela v rukou Rusů

Domácí 09. března 2022 | 08:06 — Ilona Cílková
Ruská národní garda převzala plnou kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnou. Tvrdí to agentura TASS s odvoláním na jednotky ruské vnitřní bezpečnosti. Zaměstnanci by měli nadále pracovat v běžném režimu. Obránci, kteří lokalitu bránili podle TASS odevzdali zbraně a byli propuštěni.
Elektrárna v Záporoží je největší jadernou elektrárnou v Evropě / Depositphotos

Problémy jsou hlášeny i z Černobylu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) možná ztratila spojení se systémy, které monitorují bezpečnostní situaci v odstavené ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl. Vyplývá to z tiskové zprávy agentury spadající pod OSN. Areálu bývalé jaderné elektrárny se na začátku pokračující invaze zmocnili ruští vojáci a od té doby tam podle ukrajinské strany nedošlo k vystřídání pracovníků dohlížejících na zabezpečení objektu.

V elektrárně je uvězněných zhruba 200 pracovníků od doby, co ji obsadily ruské invazní síly na konci února.

 

 

Mezinárodní agentura pro atomovou bezpečnost (IAEA, International Atomic Energy Agency) ústy šéfa Rafaela Grossiho uvedla, že „dálkový přenos dat z bezpečnostních zařízení monitorujících systémy nainstalované v Jaderné elektrárně Černobyl byl ztracen“. Informovala o tom agentura AFP a web France24.

Areálu bývalé jaderné elektrárny se na začátku pokračující invaze, 24. února, zmocnili ruští vojáci a od té doby tam podle ukrajinské strany nedošlo k vystřídání pracovníků dohlížejících na zabezpečení objektu. Ukrajinští činitelé podle MAAE informují, že je „čím dál naléhavější“ v zájmu „bezpečné správy“ elektrárny pracovníky vyměnit.

Ruská armáda na konci minulého týdne obsadila i Záporožskou jadernou elektrárnu. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka okupační síly mučí zaměstnance elektrárny, které na místě drží jako rukojmí. Člen ukrajinské vlády rovněž Rusko obvinil z jaderného terorismu.

„Ruské okupační síly mučí obsluhující personál Záporožské jaderné elektrárny. Uvnitř areálu je asi 500 ruských vojáků a 50 kusů těžké techniky. Zaměstnanci stanice jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní,“ uvedl Haluščenko. 

 

 

Před informací o propuštění obránců obvinil podle agentury Unian ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko Rusko z toho, že pracovníky elektrárny mučí a drží proti jejich vůli. Prohlášení obou stran nelze nezávisle ověřit. Putin chce po jaderných elektrárnách obsadit vodní zdroje.

Zdroj: iaea.orgcnniprima.cz, idnes.cz, ceskenoviny.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu