Putin chce po jaderných elektrárnách obsadit vodní zdroje

Zahraniční 06. března 2022 | 15:01 — Ilona Cílková
Podle Putina bylo rozhodnutí o invazi na Ukrajinu těžké, ale správné. Prý ho k tomu přivedly snahy Kyjeva získat jaderný status. „Za oceánem jim pomohou a v tom okamžiku se naším protivníkem stane NATO,” cituje ruskojazyčná verze BBC Putina.
Po jaderných elektrárnách jsou v ohrožení i elektrické elektrárny na Dněpru / Depositphotos

Válka na Ukrajině pokračuje a boje neustávají. Takto vypadá Novosaltivsky market v Charkově.

 

 

Důkazem toho, že se Ukrajina snaží získat jaderné zbraně, bylo pro Putina vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostní konferenci v Mnichově 19. února. BBC uvádí, že Zelenskyj v projevu nemluvil o vývoji jaderných zbraní. Pohrozil ale, že by Ukrajina mohla vypovědět dohody uzavřené na základě Budapešťského memoranda, v němž Rusko, USA a Británie slíbily v roce 1994 Ukrajině bezpečnost výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní z dob SSSR.

Ruské jednotky nadále pokračují v útoku proti Ukrajině a soustřeďují se hlavně na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvoření pozemního koridoru z Ruska na anektovaný Krym. Podle ruského ukrajinského štábu hodlají ruští vojáci obsadit další důležitý objekt infrastruktury – přehradu Kanivské vodní elektrárny, která je součástí kaskády na Dněpru.

Ruské jednotky, které utrpěly značné ztráty u letiště Hostomel u Kyjeva, se přesouvají k historickému městu Bilhorod, vzdálenému asi 23 kilometrů od Kyjeva. „Nepřítel neustává v snaze proniknout k jihozápadnímu okraji Kyjeva,“ uvedl ukrajinský generální štáb a upozornil, že ruští vojáci hodlají obsadit další důležitý objekt infrastruktury – vodní přehradu.

Včera agentury ohlásily, že o situaci na Ukrajině jednal izraelský premiér Naftali Bennett, který se s Putinem sešel v Moskvě. Předseda izraelské vlády po schůzi telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Závěry z obou rozhovorů zatím zveřejněny nebyly. Šlo o první návštěvu zahraničního lídra v Moskvě od minulého týdne, kdy ruské jednotky zahájily invazi na Ukrajinu.

Bennett se dosud nepřidal k hlasům západních zemí, které vpád Ruska do sousední země ostře odsoudily, poznamenává agentura AFP. Podle ní jde o důkaz silných vazeb Izraele na Kyjev i Moskvu. Kyjev požádal, aby Izrael mezi oběma stranami zprostředkoval jednání.

Po jednání v Rusku a telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským pak izraelský premiér zamířil do Berlína, na jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. Oba po schůzce za společný cíl označili ukončení války na Ukrajině. Hlavní pozornost se během rozhovoru, který trval asi 90 minut, soustředila na výsledky Bennettova jednání v Moskvě, uvedl mluvčí německé vlády podle agentur. Oba šéfové vlád se dohodli zůstat v těsném kontaktu a za společný cíl označili ukončení války na Ukrajině, a to co nejdříve. „O obsahu jednání uniklo jen málo podrobností,“ poznamenala agentura AFP. Lavrov svět vyděsil, mluvčí Kremlu scénář jaderného útoku odmítla.

Zdroj: idnes.cz, irozhlas.cz, ceskatelevize.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu