Berlín odmítl energetické sankce proti Rusku. Díky tomu posílil rubl

Domácí 08. března 2022 | 09:47 — Ilona Cílková
Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí odmítl výzvy USA a Ukrajiny, aby se součástí mezinárodních sankcí staly zákazy dovozu ruské ropy a plynu. Uvedl, že bez nich se Evropa neobejde. Díky tomů Rusům dnes historicky posílili rubl, který posílil nejvýrazněji za poslední takřka čtvrtstoletí.
Rusko hrozí zastavením dodávek plynu do Evropy / Depositphotos

Německá vláda odmítla energetické sankce proti Rusku. Ruský plyn a ropa jsou nezbytné pro každodenní život Evropy, řekl kancléř Scholz. „Zásobování Evropy energií pro topení, mobilitu, dodávky elektřiny a průmyslu teď nelze zajistit nijak jinak (než z Ruska),“ stojí v prohlášení německého kancléře.

Evropa záměrně vyňala dodávky energie z Ruska ze sankcí,“ řekl Scholz podle severu Politico. „V tuto chvíli nelze zajistit energii pro Evropu k vytápění, dopravě, výrobě elektřiny a pro průmysl jiným způsobem,“ vysvětlil Scholz, proč Evropa nezakáže dovoz ropy a plynu z Ruska. „Má zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů,“ uvedl kancléř.

Díky tomů Rusům dnes historicky posílili rubl, který posílil nejvýrazněji za poslední takřka čtvrtstoletí. Ze včerejší uzavírací hodnoty takřka 139 rublů za dolar zpevnil až k úrovni 111 rublů za dolar, jak vyplývá z dat agentury Bloomberg. To značí posílení až o 25 procent během jediného dne. Výrazněji ruská měna zpevňovala naposledy v září 1998, informuje web newstream.cz.

 

Podle ekonoma Lukáš Kovandy ruská měna zpevňuje v důsledku nejednoty EU ohledně uvalení embarga na ruskou ropu a plyn. Embargo odmítají zejména Němci. Podle včerejšího vyjádření kancléře Olaf Scholze by embargo poškodilo evropskou ekonomiku.

Devizoví obchodníci včera zjevně uvalení embarga v nějaké jeho podobě do kursu měn započítali. Nedělní vyjádření amerického ministra zahraničí Anthony Blinkena totiž vyznívalo tak, že uvalení embarga je pouze otázkou času. Německý postoj však včera odpoledne zavedení embarga minimálně oddálil, pokud tedy zcela neznemožnil, píše ekonom Lukáš Kovanda. To je příznivá zpráva pro ruskou ekonomiku, pročež právě rubl mocně zpevňuje. Pokud totiž Rusko bude do Evropy dále nerušeně vyvážet ropu a plyn, bude za tento vývoz inkasovat zahraniční měnu, zejména dolary, které pak bude směňovat za rubly. To tedy znamená, že poptávka po rublu se udrží na relativně vyšší úrovni, než pokud by embargo bylo zavedeno. 

Za svojí jistou zdrženlivost vůči Rusku a pomoc jeho měně i celé ekonomice se však Němci od Moskvy vděku nedočkali. Ta naopak včera ústy premiérova náměstka pro energetiku Alexandra Novaka pohrozila, že přeruší dodávky plynu potrubím Nord Stream 1. Plynovod vede surovinu z Ruska přímo do Německa. Moskva hrozí plynovod vypnout jako odpověď na ekonomické sankce, jež na ni Západ uvalil v reakci na invazi na Ukrajinu.

Máme plné právo přijmout reciproční rozhodnutí a uvalit embargo na dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1, který je dnes vytížen až na 100 procent," prohlásil Novak. "Ale ještě toto rozhodnutí nepřijímáme. Nikdo tím nezíská," zdůraznil. Rusko se však podle něj cítí být evropskými politiky a jejich nařčeními tlačeno tímto směrem. Podle Spojených států se svět těsně vyhnul jaderné katastrofě. Putin svým útokem způsobí destrukci Evropy, říká Topolánek.

Zdroj: newstream.cz, politicopro.com, lukaskovanda.cz, ceskenoviny.cz.

Témata: ropa, plynovod, rubl, konflikt, sankce,
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu