Evropa bez plynovodu a sankce jsou připraveny, hlásí politici

Domácí 08. února 2022 | 09:18 — Ilona Cílková
Rusko nadále posiluje vojenskou přítomnost podél hranic s Ukrajinou, uvedl včera mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Ruský prezident Vladimir Putin si podle něj s každým dalším dnem zajišťuje nové vojenské možnosti, nezdá se však, že by některé z jeho sil mířily přímo proti východnímu křídlu NATO, píše o tom server ceskenoviny.cz
Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem i nadále roste / Pixabay

„Je to výrazně nad 100.000 vojáky a dál to roste," řekl o ruské vojenské přítomnosti na západě země Kirby. Jeho slova odcitoval server ceskenoviny.cz. „Jen o víkendu jsme viděli, jak pan Putin navýšil možnosti svých sil podél hranice s Ukrajinou a v Bělorusku," citovala jej agentura Reuters. Kyjev a jeho spojenci na Západě Moskvu podezírají, že připravuje nové vojenské kroky proti Ukrajině poté, co v roce 2014 anektovala poloostrov Krym a následně podporovala proruské separatisty na východě Ukrajiny. Ruská vláda odmítá, že by chystala invazi do sousední země a varování západních činitelů prezentuje jako protiruskou hysterii.

Premiér Boris Johnson pro deník The Times uvedl, že pokud by Rusko zaútočilo na Ukrajinu, britské sankce budou připravené. Píše o tom server ct24. Velká Británie podle něj také zvažuje umístění dalších jednotek britského letectva a námořnictva do východní Evropy, aby ji případně mohlo chránit. „Britské sankce a další opatření budou připraveny na případný další ruský útok,“ napsal Johnson. „Vláda požádá parlament o nové pravomoci k uvalení sankcí na další osoby a subjekty, včetně jakýchkoliv společností napojených na ruský stát nebo působících v odvětví strategického významu pro Kreml,“ dodal.

Včera se do diplomatických jednání naplno vložily dvě klíčové země Evropské unie. O situaci na pomezí Ruska a Ukrajiny v Kremlu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednal jeho francouzský kolega Emmanuel Macron. Setkání státníků trvalo šest hodin. Shodli se pouze na tom, že krizi na Ukrajině je třeba řešit mírovou cestou. Jinak neshody přetrvávají. Bylo to patrné i na společné tiskové konferenci. „Nová bezpečnostní architektura v Evropě by neměla stát na zákazu vstupu některých zemí do NATO,“ podotkl francouzský prezident na společné tiskové konferenci po jednání s Vladimirem Putinem. Macron tím narážel na ruský požadavek, aby se Severoatlantická aliance zavázala, že do svých řad nepřijme Ukrajinu. 

Ve Washingtonu hovořili americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz. Po jednání Biden uvedl, že pokud ruské jednotky a tanky překročí hranice s Ukrajinou, bude to znamenat konec plynovodu Nord Stream 2. Oba státníci uvedli, že jejich země a Severoatlantická aliance jsou připraveny společně reagovat na případnou ruskou agresi. Putin nechce obnovu Sovětského svazu, ale podřízenost bývalých republik, tvrdí exministr.

Zdroj: ct24, ceskenoviny.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu