Čekají nás zlé časy, říká Václav Klaus. Co se mu na nové vládě nelíbí a co považuje za největší problém?

Domácí 26. prosince 2021 | 05:10 — Ilona Cílková
Před naší zemí stojí obrovské problémy a kvalifikovanost řady nových ministrů je velmi pochybná. O tom je přesvědčen exprezident Václav Klaus. O nové vládě i jejím záměru na přehodnocení vztahů s Ruskem a Čínou se rozpovídal v rozhovoru pro PL.
Před naší zemí stojí obrovské problémy, předpovídá Václav Klaus / Depositphotos

Dle Parlamentních listů se Česká republika na přelomu roku ocitla v těžké době. Inflace roste raketovým tempem a pátá vlna koronaviru klepe na dveře. O svých očekáváních do budoucna má exprezident Václav Klaus jasno.

„Zda se blýská na lepší časy, nevím. Vím, že je povinností nešířit skepsi a pesimismus, obecně. Za stejně mylné však považuji šířit naivní optimismus. Vidím obrovské problémy, jejichž řešení (či neřešení) stojí před naší zemí. Vidím šířící se inflaci, která se dotýká milionů lidí, vidím bezkoncepční chování vůči covidové epidemii (a bezhlavé propadnutí kovidismu), vidím šílený Zelený deal (který překvapivě kritizuje i prezident Zeman). Takže nevím, na co se přesně blýská," říká Václav Klaus v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Václav Klaus před volbami opakovaně říkal, a uvedl to i na webu klaus.cz, že volby prakticky změnu nepřinesou. A takto to vidí po jmenování vlády: „Veliký problém vidím v nesourodosti (nehomogenitě) vládní pětikoalice a nemenší problém vidím ve velmi pochybné kvalifikovanosti řady ministrů. Evergreenem je pirátský ministr zahraničí. Ale mě neméně trápí muzikolog (Mikuláš Bek) v roli ministra pro evropské záležitosti. Za absurdní považuji vytvoření ministerstva pro vědu, čemuž jsme se tři desetiletí bránili. Paní ministryni (Helenu Langšádlovou) neznám, ale nevím, jak může starostka Černošic a absolventka „vysoké školy“ politických věd v Kolíně (nikoli nad Rýnem, ale nad Labem) řídit vědu a vědce," konstatuje Václav Klaus v rozhovoru.

Koalice mluví o tom, že chce znovuoživit „havlovskou“ zahraniční politiku s důrazem na lidská práva. Chystá se také „revize“ vztahů s Ruskem a s Čínou. Václav Klaus je přesvědčen, že zahraniční politika má vyjadřovat zájmy, nikoli dobově podmíněné ideje. „Lidská práva jsme dlouho řešili na Blízkém Východě, v Afghánistánu, a dopadlo to vždycky velmi špatně. I humanitární bombardování Jugoslávie nebylo rozumnou, zájmy podmíněnou politikou. Přijměme reálnou pozici našeho malého státu a chovejme se podle toho," myslí si exprezident.

Ceny energií se šplhají vzhůru a jsou hnány emisními povolenkami, s nimiž se spekuluje, ale nepochybně i stále extrémnějšími nápady ve vztahu k tzv. Green Dealu. Dle xprezidenta je možné, že příští rok bude v tomto směru ještě horší. „Opravdu se obávám, že energetická situace bude horší a horší, že ceny energií budou růst a že můžeme očekávat i výpadky dodávek energie. Tentokráte to není defekt trhu (nebo zlých dodavatelů ropy či plynu), tentokráte je to záměr pomýlených evropských elit v čele s hlavními představiteli současné Evropské unie. Tito politici a ideologové chtějí, aby byly automobily a elektrická energie luxusem. Proto je záměrně zdražují." Václav Klaus je přesvědčen, že čelit se tomu mělo ve volbách a měly se volit politické strany, které se proti tomu ostře vymezovaly. „Nejsem si jist, jak se s tím vyrovná naše pětikoalice," míní bývalý prezident. Evropa si pod sebou podřezává větev. Politici Bruselu sledují jiné cíle, než je prosperita obyvatel, říká Václav Klaus

Zdroj: parlamentnilisty.cz, klaus.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu