Evropa si pod sebou podřezává větev. Politici Bruselu sledují jiné cíle, než je prosperita obyvatel, říká Václav Klaus

Domácí 29. října 2021 | 06:31 — Ilona Cílková
Bývalý prezident Václav Klaus ostře zkritizoval politiky Bruselu, kteří podle něj sleduje jiné cíle, než jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy. Podle exprezidenta je mnoho lidí nešťastných, když vidí, kam se evropská politika pohnula.
Na budoucnost nelze podle Václava Klause pohlížet bez obav / Se svolením Václava Klause

Evropa si podle bývalého prezidenta podřezává větev, na které dlouhou dobu prosperovala. Na budoucnost podle něj nelze pohlížet bez obav. Hrozbu vidí nejenom v omezeních spojených s koronavirovu pandemií.

„Čelíme pokusům svět, který naši předkové vybojovali a v němž jsme my vyrostli, sociálním inženýrstvím změnit a předělat ho podle představ nové generace ideologů, kteří své antihumánní představy a své světovládné ambice skrývají za fráze o záchraně planety, za boj proti změnám klimatu, za odstranění zcela svévolně definované diskriminace, za údajně potřebnou globální vládu a za další podobné progresivistické cíle, které nejsou cíli našimi," řekl včera Klaus v projevu v Míčovně na Pražském hradě. Vadí jim podle něj existence národních států, rodiny a lidské přirozenosti.

Václav Klaus byl hostem i včerejšího Interview ČT24. V pořadu uvedl, že politika Bruselu sleduje jiné cíle, než jakými jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy. „Bruselská vrchnost jsou progresivisté a globalisté dnešní doby, kteří opravdu sledují jiné cíle, než takové drobnosti jako svoboda, fungování ekonomiky nebo udržování fungujících národních států," dodal s tím, že tito lidé podporují masovou migraci.

Významní bruselští představitelé podle něj blokují evropskou prosperitu. „Ten zelený úděl, zelené šílenství, to pomýlené zastavení normálního vývoje energetiky a tvorby energie, v boji s výrobou energie místo se spotřebou, o tom přece mluvíme léta," řekl Klaus. 

Exprezident se vyjádřil k volbám. Podotkl, že sněmovní volby nenastolily vážná témata. „Šly trivializovaným tématem ‚antibabiš', aniž by se mluvilo o vážných věcech, které na nás doléhají," sdělil s odkazem na energetickou krizi a růst cen. Nelíbilo se mu ani vytvoření koalic SPOLU a PirátiSTAN. „To, co se stalo vytvořením předvolebních koalic, je popřením standardního politického souboje," zdůraznil politik.

Podle Klause jsou strany pětikoalice nekonečně odlišné a není možné, aby se dohodly na delším vládnutí. Kandidáta na premiéra Patra Fialu označil za nevýrazného politika, který podle jeho slov posunul stranu směrem doleva. „Myšlenka, že by tahle pětikoalice vytvářela pravicovou vládu je snad žert, který myslím, že není možné vážně vyslovit," poznamenal. Podle exprezidenta není Petr Fiala výrazná politická osobnost a nemá kapacitu, obsáhnout téma vlády jako celku. Za rok a půl jsme si zvykli na různé nesmysly, ale tohle už je obelhávání občanů, rozčiluje se Václav Klaus.

Zdroj: institutvk.czceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu