Premiér nediktuje, ale podává návrh, je přesvědčen Václav Klaus. Řekl, co si myslí o schopnostech Lipavského

Domácí 11. prosince 2021 | 05:58 — Ilona Cílková
Exprezident Václav Klaus nesouhlasí s podáním kompetenční žaloby na Miloše Zemana, kterou hodlá podat premiér Petr Fiala kvůli postu ministra zahraničí. Podle něho se politické konflikty nemají řešit soudní cestou, nýbrž kompromisem a dohodou, uvedl tak v rozhovoru pro iDNES.cz.
kompetenční žaloba by byla degradací politiky, myslí si Václav Klaus / Depositphotos

„Z vlastní prezidentské i premiérské zkušenosti dobře vím, že vláda je u nás jmenována jako výsledek komunikace prezidenta a premiéra. Nemáme prezidentský systém, aby mohl vládu nadiktovat prezident, nemáme ani premiérsko-kancléřský systém, v němž vládu nadiktuje předseda vlády,“ vysvětlil bývalý prezident Václav Klaus v rozhovoru pro iDNES.cz.

„Náš systém je jiný a vyžaduje, aby mezi prezidentem a premiérem došlo k dohodě. Premiér nediktuje, ale podává návrh. Naše ústava neříká, že tento návrh prezident musí přijmout,“ myslí si Klaus. Podle jeho mínění by „o řešení vzniklého problému měli prezident s premiérem jednat“ a doufá, že také jednali, i když o průběhu tohoto jednání podle svých slov žádné informace nemá.

Politika se má podle Klause dělat hledáním kompromisů, ne podáváním žalob k Ústavnímu soudu. Tribunál nemá být arbitrem politických sporů ale garantem ústavního pořádku. „Je nedůstojné, aby byl politický problém, jehož řešení vyžaduje kompromis, převáděn podáním žaloby na soudní systém. Tak se věci v politice řešit nesmí, to je naprostá degradace politiky a politického systému,“ vyjádřil Klaus svůj názor.

Ústava podle Klause prezidentovi povinnost jmenovat navrhovaného ministra neukládá. Souhlasí s pátečním článkem profesora Gerlocha z deníku Právo, že „ústavní soud je soudním orgánem ochrany ústavnosti, a nikoli politickým arbitrem politických sporů“. Proto podle něho nemá žádná kompetenční žaloba smysl.

Pokud jde o kompetence nominanta Pirátů Jana Lipavského souhlasí bývalý prezident s tím současným. Na funkci šéfa diplomacie podle Klause nemá. „Úplně něco jiného je můj názor na kandidáta na ministra zahraničí Lipavského, na což se mne však správně nikdo neptá. Podobně jako prezident Zeman si však myslím, že na tuto funkci Jan Lipavský nemá,“ míní Václav Klaus. Evropa si pod sebou podřezává větev. Politici Bruselu sledují jiné cíle, než je prosperita obyvatel, říká Václav Klaus.

Zdroj: idnes.cz, novinky.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu