Konec Evropské unie, jak ji známe dnes. Německá vláda chce změnu

Domácí 26. listopadu 2021 | 07:26 — Ilona Cílková
Konference o budoucnosti Evropy je v plném proudu. Osm stovek Evropanů už začalo diskutovat o tom, jakou budoucnost si pro evropskou sedmadvacítku představují. Právě probíhající konference by podle budoucí německé vlády měla být odrazovým můstkem k reformě, jejímž výsledkem bude evropský federální stát.
Nová německá vláda chce federalizovanou Evropu / Pixabay Hpgruesen

Konference je několikaměsíční akcí, v rámci které Evropané diskutují, jaká by měla být budoucnost sedmadvacetičlenného bloku. Iniciativa, v jejímž centru mají být právě občané, začala v květnu. V počátcích sloužila ke zjišťování názorů občanů na budoucí směřování Unie zejména speciální digitální platforma. Platforma běží už od dubna a zatím se k ní připojilo téměř 33 tisíc lidí. Evropská unie však čítá zhruba 450 milionů občanů. Míra zapojení na platformě, ke které má během několika kliknutí přístup každý s připojením k internetu, tedy pokulhává.

Právě probíhající Konference o budoucnosti Evropy by podle budoucí německé vlády měla být odrazovým můstkem k reformě, jejímž výsledkem bude evropský federální stát. Nová německá vláda chce federalizovanou Evropu. Němečtí sociální demokraté, Zelení a liberální FDP budou prosazovat vytvoření evropské federace. Vyplývá to z jejich koaliční dohody.

„Suverénní Evropa je klíčem naší zahraniční politiky,“ uvedl lídr SPD Olaf Scholz, který by se měl v druhém prosincovém týdnu stát kancléřem. „Pro ekonomickou silnou a nejlidnatější zemi v srdci Evropy je úkolem umožnit, podpořit a posunout suverénní Evropu vpřed,“ dodal.

„Konference (o budoucnosti Evropy) by měla vést k ústavnímu konventu a dalšímu rozvoji federálního evropského státu, který je decentralizovaný a organizovaný podle zásad subsidiarity a proporcionality a vychází z Listiny základních práv,“ píše se přímo v koaliční dohodě.

Budoucí vládní koalice bude chtít posílit kompetence Evropského parlamentu a umožnit mu navrhovat legislativu. Podle Uda Bullmanna, koaličního vyjednavače SPD pro evropské záležitosti, je další integrace EU potřeba, protože „lidé na ni čekají“. Očekávat lze i tlak Německa na odstranění veta a přechod na hlasování kvalifikovanou většinou v oblastech, jako je zahraniční a bezpečnostní politika EU. Obří klimatický summit v Glasgow skončil. Co zásadního se změní?

Zdroj: euroactiv.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu