Lepší zprávu si Fialova vláda nemohla na začátku nového roku přát. Jádro a zemní plyn dostali zelenou

Domácí 02. ledna 2022 | 05:29 — Ilona Cílková
Evropská komise (EK) chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice. Informoval o tom v sobotu ekonomický list Financial Times (FT), který má chystaný návrh k dispozici. České ekonomice – a nové Fialově vládě – se tak na Nový rok dostalo jednoho z nejlepších příslibů, jaký si vůbec mohla přát.
Lepší příslib si Fialova vláda nemohla na Nový rok přát / Foto: ODS

Striktně proti návrhu EK jsou Rakousko či Německo. Návrh Bruselu ocenili premiér Petr Fiala (ODS), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO) i další čeští politici, uvádí na svém webu Česká televize.

Evropská unie by mohla začít posuzovat jadernou energetiku a některé druhy energetiky založené na zemním plynu jako zelenou aktivitu. To by znamenalo, že investice do takové energetiky jsou považovány za udržitelné. Banky by pak neměly problém s jejich financováním a pojišťovny zase s pojišťováním. Bez toho je například investice do jaderné energetiky extrémně riziková, což představuje fatální problém pro hospodářství typu českého, jež se bez jádra ve svém energetickém mixu do budoucna obejde jen těžko.

Za zahrnutí jádra mezi zelené zdroje lobbuje na úrovni EU předně Francie, k níž se připojují některé země jižní, střední a východní Evropy, včetně ČR. Četní vrcholní politici v EU, například představitelé vládních Zelených v Německu, nejsilnější ekonomice EU, jsou však proti.

Podle zmíněné zprávy Financial Times by jaderná energie mohla být na úrovni EU považována za udržitelnou, jestliže bude optimálně nakládáno s jaderným odpadem. Za udržitelné by se pak považovaly ty nové jaderné elektrárny a bloky, jejichž výstavba bude povolena do roku 2045. To by se v případě ČR potenciálně týkalo nových jaderných bloků jak v Dukovanech, tak v Temelíně.

Komise chce dát investorům návod, do kterých technologií se vyplatí vložit peníze. Investice do jádra by podle představ unijní exekutivy měly směřovat nejméně příštích dvacet let a do zemního plynu deset let.

Pokud Brusel začne definitivně považovat jádro ze zelené a udržitelné, vytrhne tím velký trn z paty nové Fialově vládě, pro kterou znamená současný enormní růst cen energií klíčovou výzvu. Dlouhodobě jej v podmínkách ČR lze nejúčinněji omezit právě výstavbou nových jaderných zdrojů. Plány EU jsou vražedné. Zastavme je, dokud je čas, varuje europoslanec.

Zdroj: ft.com, ct24.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu