Klaus otevřeně o Fialovi, Vystrčilovi i situaci kolem prezidenta Zemana

Domácí 10. listopadu 2021 | 07:57 — Ilona Cílková
Bývalý prezident Václav Klaus na Frekvenci 1 prozradil, proč nezávidí novému premiérovi Fialovi jeho pozici. Sám totiž ví, jak fungovala trojkoalice. Podle něj má Fiala závaží a kouli u nohy v podobě nešťastných voleb, které popřely jednotlivé politické strany.
Oba prezidenti na archivním snímku / Depositphotos

Václav Klaus je také rád, že se jeho následovníkovi Miloši Zemanovi daří lépe. V pořadu Pressclub na Frekvenci 1 prohlásil, že to on jako první uklidnil šílenství kolem stavu prezidenta Miloše Zemana. Podle bývalé hlavy státu by „páni Vystrčilové měli spáchat harakiri“. „Byl jsem ten, kdo po návštěvě prezidenta před třemi týdny jako první obrátil šílenství, zejména Senátu, kterému nešlo o zdraví prezidenta, ale o jeho nedočkavost. Aby někoho smetl z funkce,“ prohlásil exprezident.

Podle svých slov se poté pokusil situaci neutralizovat prohlášením, že podle něj bude Zeman elementárních činů schopen. „A o to jde. Nezkoumejme, zda může vykonávat tisíc funkcí, ale ty, které jsou potřeba: že je schopen přijmout demisi vlády či pověřit někoho nového jmenováním vlády. To se mi zdá nesporné,“ pokračoval.

Následně si do Senátu v čele s Milošem Vystrčilem rýpl. „Kolik stejných lidí štěkalo, teď jsou potichu. Myslím, že by páni Vystrčilové měli spáchat harakiri. Kdybychom byli v Japonsku, tak by japonský Vystrčil určitě harakiri spáchal,“ tvrdil. Podle Klause se však na Moravě či Vysočině tato móda bohužel ještě nezavedla. „Takže ve funkci zůstane nadále,“ dodal. Klaus Vystrčila kritizoval již před časem. Nelíbilo se mu, že po kanceláři prezidenta vyžaduje vyjádření k Zemanově schopnosti vykonávat svou moc. „Lidi by měli více přemýšlet, koho volí do Senátu a koho udělají jeho předsedou,“ uvedl tehdy exprezident pro Novinky.

Jelikož měl možnost Zemana, který je léčen v Ústřední vojenské nemocnici, navštívit, tak dokázal i zhodnotit rozhovor, který prezident poskytl Frekvenci 1. Působil na něj prý mnohem lépe. „Je to posun a pro každého člověka by to mělo být dobře,“ sdělil.

Václav Klaus bude chtít prezidenta, až to bude možné, navštívit. „Tehdy šlo o něco jiného. Nenavštěvovali jsme se tak často, ale nemohl jsem snést ten hrubý atak na prezidenta a totální osamocení, ve kterém tehdy byl. Také jsem byl léčen v ÚVN a využil jsem toho, že jsem šel na kontroly a zeptal se, zda by se hodilo ho navštívit,“ uzavřel bývalý prezident. Evropa si pod sebou podřezává větev. Politici Bruselu sledují jiné cíle, než je prosperita obyvatel, říká Václav Klaus.

Zdroj: frekvence1.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu