Oko za oko. Jmenování některých členů vlády může narazit na odpor prezidenta

Domácí 09. listopadu 2021 | 06:52 — Ilona Cílková
Jmenování nové vlády SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a PirSTAN se může zaseknout na jménech. Některá by totiž mohla narazit u prezidenta Miloše Zemana. Ten už v minulosti ukázal, že ne všechny návrhy přes něho projdou a kandidáty odmítl jmenovat.
Jmenování nové vlády se může zadrhnout na jménech / Depositphotos

Prezident Miloš Zeman bude podle odborníků do jmenného seznamu kandidátů na šéfy resortů aktivně promlouvat. Sociolog Jan Herzmann si myslí, že by mohl Zeman na předsedu ODS Petra Fialu vyvíjet nátlak. „A to tím způsobem, že bude čekat, až mu přinese jména, která mu budou vyhovovat, a teprve potom ho jmenuje premiérem.“ Petr Fiala označuje takové obavy za předčasné.

Podle Fialy se ještě seznam ministrů ladí. Tento týden mu ale strany mají své nominace poslat. Obecně se dá ale očekávat, že prezident bude kritičtější například k těm návrhům na ministry, kteří jsou současně senátory. Podle politologa Jana Kubáčka by problém mohl mít třeba člen horní komory Mikuláš Bek (57, STAN), který je adeptem na ministra pro evropské záležitosti. Politolog Jiří Pehe si zase myslí, že v minulosti byl Bek k prezidentovi poměrně kritický. „Byli spolu v konfliktu. Víme, že Zeman politiku pojímá osobně a má tendenci se mstít lidem, které nemá rád a co mu šlápli na kuří oko," podotkl.

„Jak známe prezidenta republiky, tak ani nemocniční pobyt z něj hodného beránka, který přestane aktivně zasahovat do české politiky, neudělá. Určitě mu nebude vyhovovat pan Lipavský, mimo jiné kvůli naprosto rozdílným pohledům na problematiku státu Izraele," uvedl politolog Lukáš Valeš ve vysílání CNN Prima NEWS. Otázce zahraniční politiky přikládá hlava státu velkou váhu. Proto se podle politologů nejintenzivnější debata povede právě o pirátském kandidátovi na ministra zahraničí. 

Problém ale mohou mít i tzv. ministři bez portfeje, ti mají být celkem tři. Kromě nového postu pro evropské záležitosti, má vzniknout i pro vědu a pak pro legislativu. U nových rezortů bude chtít jistě Miloš Zeman znát detailnější kroky a priority, proč vlastně mají tyto posty vzniknout. Zeman poprvé od hospitalizace promluvil. Řekl, co ho velmi překvapilo a vyslal jasný signál.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu