Zeman poprvé od hospitalizace promluvil. Řekl, co ho velmi překvapilo a vyslal jasný signál

Domácí 05. listopadu 2021 | 11:42 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman v pátek v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 potvrdil, že bude premiérem jmenovat Petra Fialu z ODS. Podle svých slov se cítí naprosto normálně. Šlo o první rozhovor od začátku října, kdy byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici.
Prezident na archivním snímku / Depositphotos

Prezident kromě svého zdravotního stavu mluvil i o volbách a politické situaci. Překvapil ho neúspěch Pirátů. „Byl extrémnější, než jsem čekal. Ale právě na tomto neúspěchu se můžete přesvědčit, jak prolhaná jsou česká média, ale i průzkumy veřejného mínění. V obou z nich byli Piráti favorizováni a to natolik, že byl Ivan Bartoš popisován jako budoucí ministerský předseda,“ řekla hlava státu.

Potvrdil, že nemá problém s tím jmenovat premiérem předsedu ODS Petra Fialu. „Andrej Babiš nemá zájem o to stát se premiérem, před chvíli mi to řekl v telefonu. Důvod je poměrně prostý - nikdo s ním nechce jednat,“ vysvětlil. Některé oficiality chce omezit a vládu místo na Hradě jmenovat v Lánech. „Ze své strany udělám vše proto, aby tato vláda vznikla co nejrychleji, některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech a nikoliv na Hradě, to ale existenci a legitimitě vlády nijak nevadí,“ zdůraznil prezident.

Zeman si prostudoval programy všech politických stran. „Některé se mi líbí více, některé méně. Není to devotní, ale například program ODS mi je sympatický,“ řekl s tím, že nejméně sympatický je mu program Strany zelených. „Podívejte, jestli chcete dát třikrát větší částku za auto s elektrickým motorem, než za auto se spalovacím motorem, tak jste blázen.“

Ke svému zdravotnímu stavu prezident uvedl, že se cítí naprosto normálně. „ A protože nejsem přetížený, tak lépe než obvykle. Už měsíc nekouřím. Neříkám, že to vydržím, ale měsíc už je docela dlouhá doba," řekl prezident. „Když mě do nemocnice přivezli, tak to nevypadalo dobře z jednoho prostého důvodu. Můj skutečný stav je založen na tom, že mi nechutná jíst a špatně trávím. Kroky v nemocnici vedli k tomu, že už jsem zcela normální,“ popsal Zeman. Koho by Češi chtěli za prezidenta, kdyby se volby konaly v nejbližší době.

Zdroj: frekvence1.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu