Koho by Češi chtěli za prezidenta, kdyby se volby konaly v nejbližší době

Domácí 04. listopadu 2021 | 09:24 — Ilona Cílková
Pokud by měli pravdu bookmakeři, byl by favoritem příští prezidentské volby premiér Andrej Babiš. Jeho největším soupeřem může být armádní generál ve výslužbě a dříve předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.
Kdo vystřídá na Hradě prezidenta Zemana? / Depositphotos

Podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK až 60 procent lidí však favoritku nebo favorita na prezidenta nemá. Z průzkumu vyplynulo, že prezidentskou funkci vnímá jako důležitou 81 procent lidí, o 16 procent více než na jaře. Podle výzkumníků se lidé, kteří považují prezidentskou funkci za důležitou, dělí na dvě skupiny. Zatímco představitelé té první by si přáli posílení prezidentských pravomocí a většinou patří mezi seniory, voliče ANO a SPD, druhá skupiny by stávající pravomoci neměnila.

„Největší míru důležitosti prezidentského úřadu aktuálně sledujeme u těch, kteří mohou cítit, že nemají aktuálně zastání. To se týká i voličů stran, které se nedostaly přes pěti procentní kvorum pro vstup do sněmovny," popisuje Jan Burianec ze STEM/MARK. Základní vlastnosti žádaného prezidenta zůstávají podle průzkumu dlouhodobě stabilní, mění se ale pohled na prezidentský úřad.

„Nároky na budoucího prezidenta jsou vysoké a přiblížit se vytouženému ideálu je téměř nemožné, protože některé požadavky jsou i protichůdné. Například je poptávka po politicky zkušeném kandidátovi, ale zároveň by měl vstupovat do prezidentského souboje jako nestraník," uvádí Burianec. Vzrostl však počet lidí, podle kterých by měl prezident v době krize národ povzbuzovat a podílet se na zahraniční politice. Výrazně také posílily hlasy volající po zveřejňování zdravotního stavu prezidenta.

Výzkum reflektoval vliv nedávných voleb do Poslanecké sněmovny, a to zejména ohledně očekávání kandidatury současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten se zároveň dostal po dvou letech opět na první místo v žebříčku preferovaných kandidátů. „Domnívám se, že část lidí ráda vyrovnává politické síly mezi parlamentem a Pražským hradem, proto by v budoucnosti někteří viděli rádi jako prezidenta pana Babiše, aby více kriticky dohlížel na pravděpodobnou vládu Petra Fialy," komentuje Burianec. Na druhé místo se dostal Marek Eben, který ale podle svých slov kandidaturu vylučuje.

A kdo zatím řekl či naznačil, že by mohl na Hrad kandidovat? Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, kteří to zkoušeli už minule. „Všechno směřuje k tomu, že se rozhodnu kandidovat. Vlastně již jsem skoro rozhodnutý. V podstatě jen čekám, zda se neobjeví jiný kandidát, kterému bych důvěřoval a měl by větší podporu občanů. Hlavně, aby to zase nebyl nějaký bývalý komunista. To už bych nevydýchal,“ řekl na jaře v rozhovoru pro iDNES.cz exministr Michael Kocáb.

Kandidaturu zvažuje rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kandidaturu už oznámila právnička Klára Long Slámová, která zastupovala například Jiřího Kajínka, zvažuje ji šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula. A také generál Petr Pavel, podle bookmakerů hlavní Babišův soupeř. Pavel ale ještě stoprocentně svou kandidaturu na Hrad nepotvrdil. Okolí Miloše Zemana hraje nedůstojnou hru. Prezidentovi šlo přitom zřejmě o život.

Zdroj: stenmark.czirozhlas.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu