Rýsuje se nová vláda i jména budoucích ministrů

Domácí 02. listopadu 2021 | 13:58 — Ilona Cílková
Přípravy koaliční smlouvy finišují. O konečném rozdělení ministerstev a většině zásadních programových otázek v chystané vládě Petra Fialy (ODS) má být rozhodnuto již dnes.
Přípravy na novou vládu finišují / Foto: Spolu21

Koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a Pirátů se Starosty a nezávislými by dnes měly výrazněji pokročit v dojednávání složení budoucí vlády a koaliční smlouvy. Podle spekulací by Spolu mohlo připadnout devět křesel ve vládě a Pirátům se STAN šest. Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura řekl, že by neodmítl funkci ministra financí. Dále uvedl, že ambicí je dohodnout se dnes na struktuře vlády a koaliční smlouvě, jejíž částí je i programová část.

Ve Sněmovně se dnes po osmé ráno sešly jednotlivé koalice, následně je v plánu společná schůzka. „Měli bychom to výrazně posunout, proto nedáváme žádný časový limit. Dohodnout se dnes každopádně chceme, chceme vyřešit programové nejasnosti a tu strukturu vlády musíme posunout dál,“ řekl v úterý ráno předseda STAN Vít Rakušan. Stanjura uvedl, že ambicí je dohodnout se v úterý na struktuře vlády a koaliční smlouvě, jejíž částí je i programová část.

Kandidát na premiéra a šéf ODS Petr Fiala před týdnem oznámil, že v naprosté většině programových otázek panuje shoda. Podle Rakušana bude v úterý nutné vyřešit některé drobnosti. „Spíše formulační záležitosti v oblasti životního prostředí a některé nejasnosti, jak to vlastně myslíme ve finanční a ekonomické oblasti. Ale nevidím tam nic, na čem by se shoda nedala najít,“ uvedl.

Personální obsazení vlády je podle Rakušana až poslední věcí, o které se bude hovořit, nejprve musí být jasno o struktuře kabinetu. Rakušan řekl, že Piráti se STAN nebudou zasahovat do toho, jak si jednotlivé posty rozdělí mezi sebe strany Spolu. „Předpokládal bych to samé od druhé koalice. Prostě jsme dva subjekty, které spolu jednají. A to vnitřní uspořádání necháme na nás,“ řekl.

Stanjura by přijal nabídku stát se ministrem financí, pokud by ji od Fialy dostal. „Zatím jsem ji nedostal, ještě nejsme tak daleko,“ řekl novinářům. Souhlasí s názorem, že ministr financí by měl být ze stejné strany jako premiér. 

Navzdory optimistickým výhledům ale může nová vláda vznikat ještě měsíce po volbách. Podle jednoho z účastníků jednání to může být stejně tak v listopadu jako v prosinci. I samotnému podpisu koaliční smlouvy, který strany plánují na 8. listopadu, musí předcházet ještě schválení orgány všech pěti stran. Proces vzniku nové vlády by mohl zpomalit i špatný zdravotní stav prezidenta republiky. Rozkol v koalici PirSTAN. Piráti označili viníka volebního debaklu a přiznali, že naletěli.

Zdroj: spolu21.cz, idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu