Není potřeba pomáhat všem lidem, které postihlo zdražení energií, říká Fiala a nastínil cestu pomoci

Domácí 01. listopadu 2021 | 07:50 — Ilona Cílková
Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala odmítá plošná opatření na pomoc lidem, které postihlo zdražení cen energií. Stát se podle něj musí domluvit s dodavateli poslední instance na stanovení maximálního procenta, o které je možné zvýšit zálohy.
Plošná pomoc kvůli zdražení energií není správná, říká Petr Fiala / Foto: ODS

Šéf resortu průmyslu a obchodu Havlíček se nechal slyšet, že by až desetina českých domácností ohrožená energetickou chudobou měla mít nárok na jednorázové dávky. Týkat by se to podle něj mohlo až 500 tisíc domácností. Možnost vidí i v možnosti využít příspěvek na bydlení. „Pokud mají být nějaké další dávky, bavme se o tom, ale nemůže to být tak, jak říká ministr Karel Havlíček, to znamená plošně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS lídr koalice Spolu a kandidát na premiéra Petr Fiala s tím, že s podobný postup není správný. 

Plošnou pomoc nepovažuje Fiala za rozumnou, protože podle něj není potřeba pomáhat úplně všem, když krize postihla jen některé. Kromě toho Fiala zmínil, že by se v dané problematice mohl naopak využít příspěvek na bydlení.

„Nemůžeme pomáhat všem, když v největší krizi jsou jen někteří, kteří se dostávají do ekonomické chudoby,“ řekl k možnému zavedení plošné pomoci lidem. Cestou podle něj je, aby se lidé postižení ukončením činnosti energetických firem jako Bohemia Energy co nejrychleji přesunuli od dodavatelů poslední instance k těm standardním.

U dodavatelů poslední instance pak vidí možnost, že by se s nimi stát mohl domluvit na maximální částce či procentu, které mohou lidem účtovat. V takovém případě by mohl stát dodavatelům poskytnout půjčku či garanci, aby ani jim neuškodil. „Toto když uděláme, tak těm lidem opravdu pomůžeme. Nesmí se stát, že člověk platil čtyři tisíce korun a nyní bude platit dvacet tisíc,“ řekl kandidát na premiéra. Fiala poukázal také na dvě roviny problému: „Jedno je zdražování energií, což se týká nás všech. Druhá věc je krach Bohemia Energy, a to musíme řešit hned.“

Fiala dále v nedělním pořadu na CNN Prima NEWS ujistil, že nechce plošný lockdown. Nenaočkované seniory by chtěl k očkování proti covidu-19 přesvědčit adresným oslovením přes pojišťovny a praktické lékaře. Trpí kvůli nim miliony domácností. Majitelé Bohemia Energy si ale žijí v neuvěřitelném luxusu.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu