Trpí kvůli nim miliony domácností. Majitelé Bohemia Energy si ale žijí v neuvěřitelném luxusu

Domácí 31. října 2021 | 08:04 — Ilona Cílková
Mnozí zákazníci firmy Bohemia Energy řeší v současné době existenční problémy. Ty majitel společnosti Jiří Písařík rozhodně nepociťuje. Čtyřiačtyřicetiletý manažer a milovník rychlých sportovních vozů Ferrari je podle časopisu Forbes 37. nejbohatším Čechem a ještě letos v říjnu činila hodnota jeho majetku odhadem přes osm miliard korun.
Firma Jiřího Písaříka přivedla milion zákazníků do existenčních problémů / Pixabay Gerd Altmann

Společnost Bohemia Energy založil Jiří Písařík se svou manželkou v roce 2005. Zatímco většina lidí ještě nedávno ani neznala jeho jméno, teď se skloňuje čím dál častěji. Jeho skupina Bohemia Energy najednou přestala dodávat energie skoro milionu lidí.

Zdůvodnění konce činnosti má ale Bohemia Energy na svém webu: „Donutil nás k tomu extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které její majitelé museli udělat. Bohemia Energy byla rodinná firma a nikoliv státní kolos a na něco takového nemohla být připravena." Že dodávky energií ukončí, oznámila skupina Bohemia Energy 13. října a zdůvodnila to neúnosnou rychlostí, se kterou v posledních měsících rostla cena energií. „Rozhodnutí o ukončení činnosti, a to v reakci na naprosto bezprecedentní situaci na evropském trhu s energiemi, bylo pro manžele Písaříkovy nejtěžším rozhodnutím, které museli udělat,“ napsali majitelé firmy Jiří a Hana Písaříkovi. 

První náznaky růstu cen energií se ale začaly objevovat již na konci roku 2020 s prudkým růstem cen emisních povolenek. Růst posléze ještě zrychlil s koncem lockdownu v první polovině roku 2021 a vrcholil se vzrůstající cenou plynu ve druhé polovině roku.

Za této situace manželé Písaříkovi nakupovali nemovitosti v Praze. Na Vinohradech koupili v průběhu první poloviny roku byt za necelých 22 milionů korun a sám Písařík ještě navíc koupil poloviční podíl na bytovém domě v Nuslích za dalších 25 milionů.

Podobně nakupovali Písaříkovi i v předešlých letech. Například v roce 2018 si pořídili dva byty na Janáčkově nábřeží za celkovou cenu okolo 130 milionů korun. V tom samém roce si pořídili rozlehlý resort nedaleko Dobříše, jehož nákupní cena se přehoupla přes 170 milionů. Trvalé bydliště má Písařík v luxusní vile na pražském Barrandově. Volný čas tráví manželé v jezdeckém areálu, který jim rovněž patří. A když chtějí za teplem, mohou vyrazit na Mallorku, kde mají přepychovou vilu.

Právě na majetek manželů Písaříkových jako majitelů a manažerů Bohemia Energy se nyní chtějí zaměřit advokáti z pražské firmy LitFin. Mají totiž za to, že k ukončení činnosti firmy přispěli právě i Písaříkovi jako jednatelé firmy. Ukazuje se, že neměli dopředu nakoupenou dostatečnou zásobu energií. Je na zvážení, jestli nedošlo k porušení povinnosti řádného hospodáře. Vytáhněte peněženky. Letošní zima bude pořádně tuhá. Ceny se mohou rozkolísat do neuvěřitelných úrovní.

Zdroj: irozhlas.cz, bohemiaenergy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu