Když nám někdo drze věší na nos bulíky, nemuseli bychom mu přitom pomáhat, kritizuje Kalousek Fialu

Domácí 30. října 2021 | 10:15 — Ilona Cílková
Projev premiéra Andreje Babiše (ANO) ke státnímu svátku zhodnotí politologové jako vstřícný, věcný a stručný. Odložení konfrontačního stylu ocenil i lídr koalice Spolu a uchazeč o premiérskou funkci Petr Fiala (ODS). Dočkal se za to šťouchance od Miroslava Kalouska.
Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek projev končícího premiéra Andreje Babiše zkritizoval / Shutterstock

Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu ocenil, že byl Babiš vstřícný, mluvil věcně a připomenul, v jaké situaci se Česká republika nachází z hlediska pandemie i ekonomických vyhlídek. Několik bodů ale označil za diskutabilní v souvislosti s tím, co dosud premiér dělal a jak se vyjadřoval. Poukázal třeba na otázku zadlužování a deficitu veřejných rozpočtů, kdy podle něj Babiš „propásnul dobré roky" hospodářského růstu, nešetřil a rozdával voličům.

Podle politologa Jana Kubáčka šlo o zajímavý projev, ve kterém se mísilo několik Babišových misí. „Takový jsme ještě nezažili, kombinovalo se v něm několik žánrů, jak kdybychom tam trochu slyšeli Václava Klause, Jiřího Paroubka, Andreje Babiše a do toho některá témata, která by se hodila už do prezidentské kampaně," poznamenal.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek projev končícího premiéra Andreje Babiše zkritizoval. Na sociálních sítích si neodpustil šťouchanec do svého spojence v rámci koalice Spolu, šéfa ODS Petra Fialy. „Sorry jako, ale včerejší Babišův projev dokážu ocenit zhruba stejně, jako projev soudruha Bil'aka, kterým se hlásil k Helsinskému paktu o občanských a politických právech,“ napsal na sociální sítě Kalousek.

Připomněl tak komunistického funkcionáře Vasila Bil'aka, který byl znám především tzv. zvacím dopisem, po kterém do Československa v srpnu 1968 vpadla vojska Varšavské smlouvy. Normalizační KSČ se formálně připojila k závěrům Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě z roku 1975, jež hovořily mimo jiné o dodržování lidských práv. Fakticky je ale KSČ nedodržovala, což byl jeden z hlavních důvodů vzniku Charty 77.

Kalousek přitom sdílel článek s titulkem, podle něhož předseda ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala Babiše pochválil. „Když nám někdo drze věší na nos bulíky, nemuseli bychom mu přitom pomáhat,“ napsal exministr financí. Podle Kalouska se Fiala mohl zachovat jinak. Mohl například říci, že Babišovým slovům v projevu nevěří. „Když už nezařídil, aby na Hradě mluvil 2. ústavní činitel Vystrčil a ne 4. Babiš,“ dodal Kalousek. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je po prezidentovi druhým nejvyšším ústavním činitelem, zatímco premiér čtvrtým – až po šéfovi Poslanecké sněmovny. Za rok a půl jsme si zvykli na různé nesmysly, ale tohle už je obelhávání občanů, rozčiluje se Václav Klaus.

Zdroj: twitter.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu