Bič na neočkované. Rakousko vyhrožuje lockdownem

Domácí 25. října 2021 | 07:37 — Ilona Cílková
Rakouská vláda nevylučuje lockdown pouze pro nenaočkované lidi. Podle rakouského kancléře Alexandera Schallenberga se ho zavede hned, jakmile nemocniční systém přetíží neočkovaní pacienti s covidem-19.
Zájem o očkování v posledních dnech roste / Depositphotos

Neočkovaní lidé mohou být v Rakousku vystaveni novým restrikcím, jestliže se budou dál zvyšovat počty nakažených koronavirem. Upozornil na to rakouský kancléř Alexander Schallenberg, který v pátek o situaci a o možných opatřeních jednal se zemskými hejtmany.

Do restaurací, barů, hospod a dalších podniků budou v Rakousku možná moci chodit pouze naočkovaní. Pokud bude u našich jižních sousedů přes 500 lidí na jednotkách intenzivní péče nebo nemocniční kapacita zaplní ze 75 procent, země zavede lockdown pro lidi bez vakcíny proti covidu-19.

„Pandemie ještě není ve zpětném zrcátku," řekl rakouský kancléř Alexander Schallenberg po krizové poradě v pátek večer. "Právě stupuje do pandemie neočkovaných," dodal Schallenberg. Neočkovaní lidé by mohli už brzy opustit domovy pouze za specifických podmínek.

Vláda tak doufá, že přesvědčí i zbytek občanů k očkování. Rakousko za poslední týden ohlásilo 20 408 nových případů koronaviru. To znamená, že sedmidenní průměr je 228,5 případů na 100 tisíc obyvatel. O týden dříve to bylo pouze 152,5 na 100 tisíc obyvatel.

Případů nákazy covidem-19 rychle přibývá i v Česku. ​„Teď se bohužel odehrává skokový nárůst a je zřejmé, čím to je. Máme tu nižší proočkovanost a vysoký poměr lidí náchylných k nákaze. Druhý problém je dodržování základních protiepidemických opatření, která dodržována nejsou," vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví navíc oznámilo nová opatření, která mají dalšímu šíření viru zabránit. Zahrnuje například povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, které začne platit v pondělí 25. října. Od listopadu pak bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti a změny se týkají i testování na covid, které bude zdarma jen pro lidi do 18 let, plně očkované a lidi se zahájeným očkováním nebo pro ty, kteří se nemohou očkovat.

Dostupná data podle Vojtěcha dokazují, že v nemocnicích leží hlavně ti pacienti, kteří si nenechali aplikovat žádnou z vakcín proti covidu-19. "Zhruba 75 procent lidí, kteří jsou hospitalizováni, nejsou očkováni," řekl Vojtěch a upozornil, že právě očkování může zabránit omezování chodu nemocnic. Exploze epidemie, kterou nikdo nečekal. Česko i okolní země hlásí rekordní čísla.

Zdroj: euronews.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu