Okolí prezidenta se nevzdává. Mají plán, jak udržet Zemana ve funkci

Domácí 18. října 2021 | 08:40 — Ilona Cílková
Sílící nejistota o aktuálním zdravotním stavu hlavy státu a vrchním veliteli ozbrojených sil Česka přiživuje fakt, že prezidentská kancelář týden po hospitalizaci Miloše Zemana neposkytla dostatek informací o jeho kondici. Jaký je zdravotní stav prezidenta, je kvůli mlčení prezidentské kanceláře neustále předmětem spekulací.
Miloš Zeman na archivním snímku / Depositphotos

Média už zkraje minulého týdne zveřejnila důvody, proč leží Miloš Zeman na akutním oddělení lůžkové péče v nemocnici a co je příčinou jeho vážného zdravotního stavu. Otázkou ale stále je, zda je nebo bude schopen vykonávat prezidentský úřad. Nyní server Lidovky.cz přišel s informací, že v okolí prezidenta vzniká i plán, jak Miloše Zemana udržet v úřadu i za cenu dočasného omezení pravomocí hlavy státu.

„Zvažují i to, že by Zeman řekl, že není schopný kvůli léčbě nyní rozhodovat. Byl by to politicky silný signál. Předběhl by tím totiž Sněmovnu a Senát. Nenechal by je jednat jako první,“ řekl webu Lidovky.cz zdroj obeznámený s děním v Zemanově okolí. Navíc by se mu mohly kompetence v budoucnu vrátit, pokud by nabyl dostatek sil pro jejich výkon.

V pátek se předseda Senátu Miloš Vystrčil obrátil se s žádostí na Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) z pověření vedení horní komory poté, co Kancelář prezidenta republiky na obdobnou žádost do pátku nereagovala. Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl v neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován.

Důvodem jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění, uvedl v neděli Zemanův ošetřující lékař a ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas. Zeman byl převezen na oddělení intenzivní medicíny.

Senátoři po nemocnici nechtějí, aby prozradila jakékoli lékařské tajemství. Chtějí ale pro případné další kroky vědět, jak to s prezidentem vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska fungování jako hlavy státu. Informace jsou podstatné pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Exhibice politiků je otřesná. Václav Klaus kvůli Zemanovi plísní politiky i okolí prezidenta.

Zdroj: lidovky.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu