Babiš a jeho největší politický rival. Boj o prezidentské křeslo může být velmi napínavý

Domácí 16. října 2021 | 08:20 — Ilona Cílková
Mandát současného prezidenta Miloše Zemana končí v roce 2023. Zeman již nebude moci funkci obhajovat, protože byl zvolen hlavou státu dvakrát za sebou. A začíná se stále častěji mluvit o tom, kdo ho na Hradě nahradí.
Podle politologů má Andrej Babiš velkou šanci stát se novým prezidentem / Depositphotos

Premiér Andrej Babiš může svou politickou kariéru posunout o stupeň výš. A to až na prezidentský úřad. Podle odborníků jsou v současné době jeho šance na zvolení poměrně vysoké.

V kandidátech na příštího prezidenta má už teď jasno bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, „Určitě by měli kandidovat politici. Je to politický úřad a v jeho čele by měl být zkušený politik," řekl v rozhovoru pro MF DNES Schwarzenberg. I proto je přesvědčený, že současný premiér by měl zkusit kandidovat. Dalším kandidátem na nejvyšší politický post v zemi by mohl podle něj být Miroslav Kalousek, který je vnímán jako jeden z nejzkušenějších českých politiků. Dolní komoru ostatně opustil po více než dvaceti letech.

Miroslav Kalousek, který v lednu složil poslanecký mandát, svoji kandidaturu na prezidenta nevyloučil. „Nevylučuji naprosto žádné volby kromě těch parlamentních v roce 2021. A to ne proto, že bych o tom přemýšlel a zatím nebyl rozhodnut, nýbrž proto, že jsem o tom zatím přemýšlet nezačal," uvedl v lednu v Poslanecké sněmovně. Kdyby oba pánové do boje o Hrad šli, mohli bychom sledovat zajímavý souboj dvou největších politických rivalovů posledních let.

I vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy a nově zvolený poslanec Karel Havlíček by rád viděl Babiše na Hradě. Premiér má podle něj velkou šanci vyhrát. Pak se také můžou objevit noví lídři, kteří ANO povedou do příštích voleb.

A kdo zatím řekl či naznačil, že by mohl na Hrad kandidovat? Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, kteří to zkoušeli už minule. „Všechno směřuje k tomu, že se rozhodnu kandidovat. Vlastně již jsem skoro rozhodnutý. V podstatě jen čekám, zda se neobjeví jiný kandidát, kterému bych důvěřoval a měl by větší podporu občanů. Hlavně, aby to zase nebyl nějaký bývalý komunista. To už bych nevydýchal,“ řekl na jaře v rozhovoru pro iDNES.cz exministr Michael Kocáb.

Kandidaturu zvažuje rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kandidatu už oznámila právnička Klára Long Slámová, která zastupovala například Jiřího Kajínka, zvažuje ji šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

A také generál Petr Pavel, podle bookmakerů hlavní Babišův soupeř. Pavel ale ještě stoprocentně svou kandidaturu na Hrad nepotvrdil. Okolí Miloše Zemana hraje nedůstojnou hru. Prezidentovi šlo přitom zřejmě o život.

Zdroj: idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu