Okolí Miloše Zemana hraje nedůstojnou hru. Prezidentovi šlo přitom zřejmě o život

Domácí 11. října 2021 | 09:26 — Ilona Cílková
Pražský hrad se snaží dlouhé týdny držet veřejnost v přesvědčení, že zdravotní stav prezidenta Zemana není vážný. Až v den voleb hradní mluvčí Ovčáček připustil, že je prezident nemocný. A to dokonce už dva týdny. To, že je situace mnohem vážnější, se mohla veřejnost přesvědčit v neděli po volbách.
Pochybnosti nad zdravím prezidenta Zemana zůstávají / Profimedia

Až v pátek 8. října hradní mluvčí Jiří Ovčáček připustil, že je prezident nemocný. „Nemoc se může stát každému. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to už je věk, stáří, to se prostě mohou některé neduhy objevit,“ řekl mluvčí v Rádiu Zet. Zároveň uvedl, že je prezident nemocný už dva týdny, přitom dosud zdravotní problémy Hrad nepřipouštěl. Podle Ovčáčka prezident dochází k pravidelným kontrolám lékaře a není důvod k fámám či obavám. „O pana prezidenta je velice dobře postaráno,“ ujistil aniž by upřesnil, jaké konkrétní zdravotní problémy Zemana trápí.

To, že je situace mnohem vážnější, se mohla veřejnost přesvědčit v neděli po volbách. Prezident byl náhle převezen do nemocnice. Podle některých zdrojů se mu díky rychlému převozu zřejmě podařilo zachránit život. Informace z ÚVN, že hospitalizace může trvat až tři týdny, ale prezident je stabilizovaný, nejsou příliš dobrou zprávou. Stabilizovaný totiž vesměs znamená „mimo ohrožení života“, a to skutečně není to samé, co píše na twitteru Jiří Ovčáček, když apeluje na všechny, aby si uvědomili, že také někdy byli nemocní.

Zdravotní stav prezidenta republiky je evidentně velmi vážný. Přesto Hrad stále neuznal za vhodné sdělit veřejnosti, jak na tom hlava státu opravdu je. Okolí Miloše Zemana hraje nedůstojnou hru. Otázkou zůstává, proč tomu tak je.

Jak se spekulovalo poslední měsíc o prezidentově zdraví.

V polovině září strávil prezident Miloš Zeman víc než týden v nemocnici, důvod se veřejnost dozvěděla až po několika dnech. „Jednoduše dehydratace a mírné vyčerpání,“ popsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Na začátku října Zemana znovu navštívil jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral a média začala spekulovat o jeho zdravotním stavu. Hrad nicméně dohady odpálkoval, prezidenta prý čeká řada schůzek nebo debata pro CNN Prima News. Během dvou dnů se ale plány změnily a Ovčáček začal mluvit o tom, že Zeman „musí nabrat sil“.

V pondělí 4. října navštívil prezidenta v Lánech jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Nemocnice to na svých webových stránkách uvedla ve středu. Podle Hradu i zdravotnického zařízení šlo o jednu z předem plánovaných návštěv, které si prezident vyjednal před rokem.

„Pan prezident pracuje v Lánech, včera (v úterý) se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra (ve čtvrtek) odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ napsal ve středu ráno na twitteru Ovčáček.

Kancléř Mynář doplnil, že není nutné, aby byl prezident hospitalizován. „Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ napsal Frekvenci 1 Mynář. 

Otazníky nad skutečným stavem prezidenta Zemana

Podle bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta je chybou Hradu, jak Zemanovo zdraví komunikuje na veřejnost. „Viděl jsem záběry jako mnozí vaši diváci, četl jsem různé zprávy. Zprostředkovaně vím, co se stalo,“ uvedl Forejt pro CNN Prima NEWS. Podle něj bychom měli v případě Miloše Zemana zohlednit v první řadě lidské hledisko. „Každý z nás může být nemocen. Informování veřejnosti o stavu pana prezidenta se dramaticky mění každý den. Vyvstávají otazníky nad tím, v jakém stavu dnes skutečně je,“ upřesnil.

Podle Forejta však nelze úplně kapitulovat na snahu vědět, jak na tom prezident republiky je ve vztahu ke schopnosti vykonávat svůj úřad. „Záleží, jak budete definovat pojem ,schopen‘. Měli bychom vědět, zda jde o projev jeho svobodné vůle, že to tak opravdu chce. V okamžiku pověření někoho sestavením vlády jeho hlavní role pořád zůstává. To bude vzbuzovat v příštích dnech pozornost,“ vysvětlil někdejší hradní protokolář. 

Většina expertů se shoduje, že prezident Zeman má nárok na důstojné zacházení v momentě, kdy mu zdravotní stav znemožní se o sebe postarat sám. Neustálé mlžení Hradu ale nelze přehlížet. Mělo by se začít intenzivně šetřit, co se vlastně s prezidentem posledních pár týdnů za zdmi lánského zámku dělo. Kdo vystřídá na Hradě Miloše Zemana. Průzkumy hovoří jasně.

Zdroj: irozhlas.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu