Kdo vystřídá na Hradě Miloše Zemana. Průzkumy hovoří jasně

Domácí 19. září 2021 | 09:15 — Ilona Cílková
Mandát současného prezidenta Miloše Zemana končí v roce 2023. Zeman již nebude moci funkci obhajovat, protože byl zvolen hlavou státu dvakrát za sebou. A začíná se stále častěji mluvit o tom, kdo ho na Hradě nahradí.
Další 3 fotografie v galerii
Mandát současného prezidenta Miloše Zemana končí v březnu 2023 / Depositphotos

Mandát současného prezidenta Miloše Zemana končí v březnu 2023, téma hledání nové hlavy státu tudíž českou politiku ovládne poměrně brzy po volbách do Sněmovny.

Pokud mají pravdu bookmakeři, je favoritem příští prezidentské volby premiér Andrej Babiš a jeho největším soupeřem může být armádní generál ve výslužbě a dříve předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Babiše jako svého možného nástupce vidí i současný prezident Miloš Zeman. Strany ale téma volby hlavy státu v kampani před bojem o Sněmovnu neřeší.

Jak to vidí veřejnost? Podle exkluzivního průzkumu, který pro CNN Prima NEWS vytvořila agentura STEM, přibližně 70 procent české veřejnosti ještě nemá jasno, kdo by se mohl stát příštím prezidentem České republiky. Jako nejčastější adept na příští hlavu státu se v něm objevuje opět současný premiér Andrej Babiš. Výrazná většina (70 %) české veřejnosti nemá o prezidentských kandidátech v současnosti jasno. Také často skloňovaná jména sbírají prozatím jen symbolickou podporu.

Relativně nejčastěji si lidé vybaví současného premiéra Andreje Babiše nebo generála ve výslužbě Petra Pavla. Hlavním sdělením průzkumu agentury STEM ale zůstává, že rok a půl před volbami je hra o jméno budoucího prezidenta zcela otevřená. Z konkrétních jmen si nejvíce lidí vybralo premiéra Andreje Babiše (5 %). Další 4 % respondentů by na Pražském hradě raději viděla generála Petra Pavla. Na třetím místě se umístil se 2 % senátor a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Další osobnosti, které se již o prezidentský post v minulosti ucházeli, Jiří Drahoš a Marek Hilšer, získali v průzkumu pouhé procento, stejně jako rektora Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Průzkum však ukazuje především fakt, že 70 % lidí ještě vůbec není rozhodnuto, 8 % by si přálo jiného politika než výše zmiňované, 7 % zase jinou osobnost a 4 % vůbec nikoho. Průzkum agentury STEM vznikl v termínu 31. 8. až 8. 9. 2021 a dotazováno bylo 1 014 občanů České republiky starších 18 let.

Babiš zatím o funkci prezidenta ale zájem neprojevuje s tím, že chce vyhrát sněmovní volby a být znovu premiér. „Nevyloučit můžeme jenom smrt, bohužel jednou zemřeme,“ odvětil Babiš v rozhovoru pro CNN Prima News na opakovanou otázku, zda může vyloučit svou kandidaturu na prezidenta.

A kdo zatím řekl či naznačil, že by mohl na Hrad kandidovat? Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, kteří to zkoušeli už minule. „Všechno směřuje k tomu, že se rozhodnu kandidovat. Vlastně již jsem skoro rozhodnutý. V podstatě jen čekám, zda se neobjeví jiný kandidát, kterému bych důvěřoval a měl by větší podporu občanů. Hlavně, aby to zase nebyl nějaký bývalý komunista. To už bych nevydýchal,“ řekl na jaře v rozhovoru pro iDNES.cz exministr Michael Kocáb.

Kandidaturu zvažuje rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kandidatu už oznámila právnička Klára Long Slámová, která zastupovala například Jiřího Kajínka, zvažuje ji šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

A také generál Petr Pavel, podle bookmakerů hlavní Babišův soupeř. Pavel ale ještě stoprocentně svou kandidaturu na Hrad nepotvrdil. Nejpřijatelnější premiér? Průzkum ukázal, kdo má u Čechů největší podporu.

Zdroj: stem.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu